Μονόκερως: μυθικό, άγριο ον, με ένα κέρατο στο μέτωπο που ήταν αδύνατο να πιαστεί και να αιχμαλωτιστεί. Συναντάται σε αναφορές από Ινδία και Κίνα, αλλά και από την Ελλάδα.
Κατσαρίδα: έντομο, που μπορεί να επιβιώσει για πολύ μεγάλες περιόδους χωρίς τροφή ή νερό. Η ανθεκτικότητά τους είναι τέτοια, που μπορούν να αντέξουν 6 έως 15 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από τον άνθρωπο (αφήνουμε στην άκρη ότι είναι το έντομο που σιχαίνεται περισσότερο η πλειοψηφία του κόσμου).
Τα τελευταία χρόνια στο χώρο των startups χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά ο όρος του «μονόκερου» για να αποδωθούν εκείνες οι νέες επιχειρήσεις (κατά κύριο λόγο τεχνολογίας) που εμφάνιζαν πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και η αποτίμησή τους ξεπερνούσε το 1 δισ. δολάρια. Σ’ αυτές τις εταιρείες (που στην ελληνική καθομιλουμένη θα μπορούσαμε να τις πούμε ως «άπιαστο άτι»), η επενδυτική κοινότητα είχε στρέψει το ενδιαφέρον της επενδύοντας μεγάλα ποσά, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης που εμφάνιζαν δημιουργούσαν προσδοκίες για μια κερδοφόρα επένδυση. Μάλιστα, σε ένα μεγάλο βαθμό αυτές οι εταιρείες δεν εμφάνιζαν κέρδη και η λειτουργία τους εξαρτιόταν από τη χρηματοδότηση που λάμβαναν. Ενδεικτικό παράδειγμα ενός μονόκερου ήταν η Uber, η αποτίμηση της οποίας πλέον ξεπερνάει τα 60 δισ. δολάρια.
Όμως, όπως διαβάζουμε στο Business Insider, η εποχή του μονόκερου βαδίζει προς το τέλος του, με την επενδυτική κοινότητα να στρέφει το ενδιαφέρον της σε εκείνες τις εταιρείες που δείχνουν να έχουν ένα πιο στέρεο επιχειρηματικό σχέδιο, που παρουσιάζουν αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη, που δίνουν έμφαση στη δημιουργία εσόδων και κερδών. Αυτές τις εταιρείες, που σε μια δύσκολη, οικονομική, περίοδο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανταπεξέλθουν, η επενδυτική κοινότητα αποφάσισε να τις ονομάσει «κατσαρίδες» και με βάση το δημοσίευμα είναι εκείνες στις οποίες πλέον έχει στραφεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Οι λόγοι για τη στροφή αυτή σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι: η μείωση του ρίσκου της επένδυσης, η τάση μείωσης των επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία.
Σχόλια