Τις καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες που θα έχει η επιβολή μιας ακόμα πρόσθετης φορολόγησης σε κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση υπογραμμίζει, σε δελτίο Τύπου, ο ΣΕΠΕ.
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση, πλήττει πρωτίστως τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μία περίοδο που ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα τόσο απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ειδικότερα, όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία - όπου σημειωτέον στη χώρα μας ισχύει μία από τις υψηλότερες φορολογίες πανευρωπαϊκά - πρόκειται για ένα απόλυτα αντιαναπτυξιακό μέτρο που πλήττει μια τόσο καίρια ανάγκη, όπως είναι η επικοινωνία».
Επίσης, ακόμα και η επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου, θα αποτελέσει τροχοπέδη για πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα πλήξει το μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο στον πολίτη όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την απόκτηση υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων τεχνολογίας, αποθαρρύνοντας ακόμα και τις αυτονόητα αναγκαίες χρήσεις της.
Παράλληλα, η επιβολή επιπλέον φόρου στις ελληνικές εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης, βασικό χρηματοδότη του ελληνικού αθλητισμού και κινηματογράφου, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιριών του εξωτερικού, που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες χωρίς επιπλέον φόρο. Ιδιαίτερα τη στιγμή που, πέραν όλων των άλλων επιβαρύνσεων που υφίστανται οι ελληνικές εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ήδη καταβάλλουν και 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής.
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι «θα ήταν το απολύτως λάθος μήνυμα για τους χιλιάδες των εργαζομένων στις εταιρίες του κλάδου, για τις επενδύσεις και, εν γένει, την ανάληψη οικονομικής δραστηριότητας στο δυναμικό τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στοίχημα το οποίο πρόσφατα, στο Συνέδριο digital economy forum 2016, όλοι μαζί Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση και εταιρίες συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να το κερδίσουμε.»
Η ανακοίνωση κλείνει με τον ΣΕΠΕ να εκφράζει την πεποίθησή του, ότι η Πολιτεία δεν θα προχωρήσει στην επιβολή των πρόσθετων αυτών φόρων πλήττοντας βασικά αγαθά, λειτουργικής σημασίας για πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το κράτος στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει.
Σχόλια