Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο i-Prognosis, στόχος του οποίου είναι η πρόγνωση της νόσου του Πάρκινσον και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με τη χρήση της τεχνολογίας.
Συνδυάζοντας την τεχνολογία με την ιατρική εμπειρία, το i-Prognosis επιδιώκει να προωθήσει την πρόγνωση της νόσου Πάρκινσον μέσω προηγμένης ανάλυσης συμπεριφορικών δεδομένων κατά την καθημερινή χρήση έξυπνων συσκευών (smartphone, smartwatch), αλλά και τη διαχείρισή της, διαμορφώνοντας νέες πρακτικές υγείας βασισμένες στην τεχνολογία. Αποτέλεσμα, η ενδυνάμωση των ασθενών, η μείωση των αναγκών νοσηλείας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το i-Prognosis και η Cosmote καλούν το κοινό, άντρες και γυναίκες 20 ετών και άνω, να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση των εφαρμογών και των ιατρικών πρακτικών που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου, απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο έχει δημιουργηθεί από την επιστημονική ομάδα του ερευνητικού έργου, στο οποίο συμμετέχουν 11 φορείς από 6 ευρωπαϊκές χώρες, με συντονιστή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια και μη αναστρέψιμη ασθένεια, που εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 55 ετών. Πέρα από τον κοινό τρόμο και άλλα κινητικά συμπτώματα, τα οποία περιορίζονται με φάρμακα, οι ασθενείς μπορεί να βιώνουν ποικίλα ακόμα συμπτώματα, όπως διαταραχές στον ύπνο, κατάθλιψη, πόνο, δυσκοιλιότητα, τα οποία συνήθως δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Η διάγνωση της νόσου σήμερα δεν είναι δυνατή με εργαστηριακές εξετάσεις και συχνά τα πρώιμα συμπτώματα δεν αξιολογούνται κλινικά.
Στο πλαίσιο του έργου, η Cosmote συμμετέχει στον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων και των προδιαγραφών του συστήματος και στη συνολική αξιολόγησή του, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στις ενέργειες διάδοσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του. Το i-Prognosis συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, μέσω του προγράμματος Horizon 2020 και έχει συνολική διάρκεια 48 μήνες.
Σχόλια