Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο της τεχνολογίας, μία από τις εταιρείες σύμβολα στο χώρο του Internet γράφει (λογικά) σήμερα την τελευταία της σελίδα. Η εξαγορά της από τη Verizon ήταν προδιαγεγραμμένη κατάληξη εδώ και αρκετούς μήνες (ανεξάρτητα από το αν το deal έκλεινε με τη Verizon ή κάποια άλλη εταιρεία), καθώς ούτε η τελευταία διευθύνουσα σύμβουλος Μαρίσα Μάγερ μπόρεσε να ανατρέψει την καθοδική της πορεία. Αντιθέτως, σύμφωνα με κάποιους, με τη θολή στρατηγική της μάλλον επιτάχυναν τις εξελίξεις.
Ωστόσο και ανεξάρτητα από την κατάληξη, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα 22 χρόνια ιστορίας της Yahoo καταγράφοντας τις σημαντικότερες στιγμές της
Ιανουάριος 1994: οι Jerry Yang και David Filo, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Stanford δημιουργούν έναν online οδηγό, με το όνομα «Jerry and David's guide to the World Wide Web», στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ιεραρχικά τα web sites της τότε εποχής.
Μάρτιος 1994: ο κατάλογος μετονομάζεται σε Yahoo, με το domain name yahoo.com. Ο όρος είναι ακρωνύμιο της φράσης "Yet Another Hierarchically Organized (ή Officious) Oracle"
Αύγουστος 1995: η εταιρεία λανσάρει το portal της, το οποίο περιλαμβάνει ειδήσεις από το Reuters και βέβαια διαφημίσεις. Το portal θα παραμείνει για πολλά χρόνια (ακόμα και σήμερα) μέσα στις κορυφαίες ιστοσελίδες σε επίπεδο επισκεψιμότητας.
Απρίλιος 1996: μόλις δύο χρόνια μετά η εταιρεία μπαίνει στο Χρηματιστήριο. Στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, η μετοχή της Yahoo ξεκινάει με τιμή εισόδου τα 24,5 δολάρια, φθάνει έως και τα 43 δολάρια και η τιμή θα κλείσει τελικά στα 33.
Οκτώβριος 1997: η εταιρεία λανσάρει το Yahoo Μail. Είναι δωρεάν για το κοινό και απαιτεί μόνο διαδικασία εγγραφής.
1998: ξεκινάει σταδιακά το boom των dot com εταιρειών, με την Yahoo να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς η εταιρεία προχωράει (1997 και 1998) σε τρεις σημαντικές εξαγορές (Four11, Viaweb, Yoyodyne Entertainment). Την αμέσως επόμενη χρονιά θα αποκτήσει δύο ακόμα εταιρείες, την Geocities και την Geocities με το τίμημα πλέον να μετριέται σε δισεκατομμύρια δολάρια.
3 Ιανουαρίου 2000: η μετοχή φθάνει στα 45 δολάρια, στην μεγαλύτερη τιμή όλων των εποχών της (πριν και μετά). Το boom των dot com εταιρειών βρίσκεται στην κορύφωσή του.
16 Σεπτεμβρίου 2001: η φούσκα σκάει απότομα και η Yahoo δεν τη γλυτώνει. Στις 16 Σεπτεμβρίου η μετοχή της σημειώνει την κατώτερη τιμή της, μόλις 8,11 δολάρια.
2002 – 2004: θα λέγαμε ότι είναι χρονιές διόρθωσης με την εταιρεία να προχωράει σε συμμαχίες αλλά και εξαγορές. Στο μεταξύ, ιδρύει το Yahoo Research Labs, έναν τομέα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ενώ λανσάρει επίσης τη δική της τεχνολογία για τη μηχανή αναζήτησης.
Μάρτιος 2005: πραγματοποιείται η εξαγορά του Flickr
Αύγουστος 2005: η εταιρεία αποκτά το 40% του Alibaba.com με το τίμημα να φθάνει το 1 δισ. δολάρια.
Φεβρουάριος 2008: η εταιρεία απορρίπτει την πρόταση των 44,6 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της από τη Microsoft.
2006 – 2012: είναι χρονιές που χαρακτηρίζονται κατά κύριο λόγο από τις συνεχείς αλλαγές στο τιμόνι της εταιρείας. Στο διάστημα αυτό από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα περάσουν συνολικά 6 άτομα, με τελευταία τη Μαρίσα Μάγερ, «μεταγραφή» από τη Google.
Μάιος 2012: η εταιρεία πουλάει το 50% του μεριδίου της στο Alibaba.com
2012 – 2014: η εταιρεία προχωράει σε εξαγορές δεκάδων εταιρειών, με τις κινήσεις να φανερώνουν έλλειψη προσανατολισμού και συγκεκριμένης στρατηγικής.
Σχόλια