Οι τηλεοράσεις αρχίζουν να έχουν επεξεργαστές και συνδέονται στο Διαδίκτυο, ενώ την ίδια στιγμή τα smartphones και τα tablet PCs αυξάνουν τη δημοτικότητα τους. Οπότε και η Intel αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Πολ Οτελίνι, κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας στην πρώτη ημέρα του φετινού Intel Developer Forum, το οποίο πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.
Τι εννοεί ο κ. Οτελίνι; Πολύ απλά, ότι η έμφαση της Intel δεν θα είναι πλέον μόνο στους επεξεργαστές αλλά σε ολοκληρωμένες λύσεις που περιλαμβάνουν επεξεργαστές, πλατφόρμες, λογισμικό και υπηρεσίες και θα επιδιώκουν να καλύψουν ένα σύνολο αναγκών των χρηστών. Για παράδειγμα, η Intel ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τομέα της “έξυπνης” τηλεόρασης (smart TV), ένα πρώτο δείγμα της οποίας είναι η Sony Internet TV που χρησιμοποιεί το Google TV και θα είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός των επόμενων εβδομάδων. Όπως φάνηκε και στην επίδειξη που έγινε, η συγκεκριμένη τηλεόραση έχει πολλές από τις δυνατότητες που συναντάμε σε έναν υπολογιστή. Μπορείς να δεις το Facebook, το Twitter σου, video από το YouTube κ.ά. Και χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή της Intel, τον Atom CE4100.
Τα παραδείγματα και οι επιδείξεις ήταν αρκετές και είχαν ως στόχο να πείσουν όσους βρίσκονταν στην αίθουσα ότι οι επεξεργαστές είναι παντού ή έστω θα είναι παντού. Υπολογίζεται ότι το 2020 οι συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο θα έχουν φθάσει στα 31 δισεκατομμύρια από μόλις 5 δισεκατομμύρια που είναι αυτή τη στιγμή. Πεδίο λαμπρό για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της πληροφορικής.
Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι πρέπει τα πάντα να γίνονται με έναν πολύ απλό τρόπο. Αυτό ζητάνε οι καταναλωτές κατά κύριο συν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εύκολα αρχεία από μία συσκευή στην άλλη. Π.χ. μία ταινία που έβλεπαν στην τηλεόραση να μπορούν να τη συνεχίσουν σε ένα smartphone. Και όπως παραδέχθηκε ο κ. Οτελίνι, το τελευταίο αποτελεί ακόμη μία πρόκληση για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Πάντως τα εργαστήρια της Intel κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και κάνουν διάφορες δοκιμές, όπως, για παράδειγμα, μία λύση που επιτρέπει multiplayer και first person παιχνίδια ακόμη και σε ένα κινητό.
Παράλληλα, η Intel παρουσίασε και επισήμως τη 2η γενιά των επεξεργαστών της οικογένειας Core, η οποία ήταν γνωστή ως τώρα ως Sandy Bridge. Η διαθεσιμότητα τους θα ξεκινήσει στις αρχές του 2011 και οι βελτιώσεις είναι αρκετές, λόγω ότι στο chip υπάρχει πλέον και ένας επεξεργαστής γραφικών! Αυτή η ενιαία λύση βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις σε πολλαπλά επίπεδα και σε κάθε είδους συσκευή (π.χ. tablets) και οι άνθρωποι της Intel έδειχναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της 2ης γενιάς Core, όπως και από το γεγονός ότι προσφέρει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ένα θέμα που έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για όλο τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.
Ένα τελευταίο σημείο που αξίζει επισήμανσης: ο Sandy Bridge κατασκευάζεται με την τεχνολογία των 32 νανομέτρων (nm). Ο επόμενος επεξεργαστής είναι ο Ivy Bridge που θα κατασκευάζεται με την τεχνολογία των 22 nm. Ο Sandy Bridge έχει ένα δισεκατομμύριο τρανζίστορ. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει 100 δισ. νευρώνες, οι οποία είναι κάτι αντίστοιχο με τα τρανζίστορ. Και με τους ρυθμούς που τρέχει η τεχνολογία ίσως να μην είναι και τόσο μακριά η ημέρα που θα δούμε επεξεργαστές με 100 δισ. τρανζίστορ.
Σχόλια