Είναι το μοναδικό μουσείο τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Έχει μια ιστορία 26 χρόνων. Αναδεικνύει και επαναφέρει στη μνήμη μας την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ έχει περάσει πλέον στη νέα ψηφιακή εποχή με την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των συλλογών του που αγγίζουν συνολικά τα 23.000 αντικείμενα. Μάλιστα, περίπου 600 τεκμήρια των συλλογών και οι περιγραφές τους είναι ήδη διαθέσιμα σε όλους μέσα από το νέο site του Μουσείου www.otegroupmuseum.gr, ενώ το υλικό θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται.
Η κεντρική σελίδα του νέου site του Μουσείου
Στα αντικείμενα και το αρχειακό υλικό που ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν περιλαμβάνονται:
- 3.200 συσκευές, αντικείμενα και όργανα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και την εξέλιξη των αντίστοιχων τεχνολογιών στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
- 13.500 τηλεφωτογραφίες. Η Συλλογή εκτείνεται χρονικά από το 1949, έτος λειτουργίας της τηλεφωτογραφικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Καλύπτει σημαντικές στιγμές από την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της χώρας.
- 3.700 τηλεγραφήματα. Καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1860-1980 και ο κύριος όγκος αποκτήθηκε μέσω δωρεών και αγορών. Το περιεχόμενό τους εκτείνεται από την σφαίρα του ιδιωτικού και οικονομικού βίου έως την πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας.
- 300 υλικά αρχείου όπως διαφημιστικές καταχωρήσεις, εφημερίδες και περιοδικά.
- 100 ώρες ταινιών που περιλαμβάνουν διαφημιστικές ταινίες, εκπαιδευτικά φιλμ και εκπομπές, εταιρικά φιλμ ΟΤΕ, αμοντάριστα πλάνα από πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
- 2.300 τηλεκάρτες.
Τρία από τα εκθέματα του Μουσείου. Στα αριστερά, μεταλλική επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή του 1892, που σχεδιάστηκε προσωπικά από τον Lars Magnus Ericsson. Στο κέντρο, ένα από τα πρώτα τηλεγραφήματα εμπορικού χαρακτήρα το 1859, μετά την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων που επέτρεπαν τη τηλεγραφική σύνδεση Αθήνας με Κωνσταντινούπολη. Στα δεξιά, τηλέγραφος.
H τεκμηρίωση είχε στόχο την καταγραφή ταυτότητας για κάθε αντικείμενο και υλικό αρχείου που ανήκει στη συλλογή του Μουσείου, ενώ για επιλεγμένα αντικείμενα έγινε αναλυτική και εκτεταμένη τεκμηρίωση. Παράλληλα με το έργο, έγινε πρωτογενής συντήρηση των εκθεμάτων. Η ψηφιοποίηση περιλάμβανε την επαγγελματική φωτογράφιση και καταχώρηση κάθε τεκμηρίου σε ηλεκτρονική μορφή. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες-τεκμηριωτές, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και διήρκησε δύο χρόνια. Το κόστος της επένδυσης καλύφθηκε αποκλειστικά από πόρους του Ομίλου ΟΤΕ.
Στο πλαίσιο του έργου, το Μουσείο εξοπλίστηκε με το σύστημα διαχείρισης συλλογών MuseumPlus, καθώς και με την εφαρμογή eMuseumPlus, που οργανώνει τις συλλογές ψηφιακά και τις καθιστά προσβάσιμες διαδικτυακά μέσα από το νέο site. Το τελευταίο σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα πολιτιστικών sites, ενώ ο επισκέπτης του μπορεί επίσης να ενημερωθεί για τις νέες μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις και προγράμματα 2016-2017 για σχολικές ομάδες και οικογένειες, αλλά και να μάθει πληροφορίες για τις συλλογές και τα νέα του μουσείου. Σύντομα, το www.otegroupmuseum.gr θα εμπλουτιστεί με σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές για την παρουσίαση των εκθεμάτων, όπως η τεχνολογία virtual reality, και με videos από τις δράσεις του Μουσείου.
Σχόλια