Θα θυμάστε ίσως τον χαμό που είχε γίνει με τη νορβηγική εφημερίδα που δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook τη γνωστή φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ με ένα γυμνό κορίτσι που τρέχει να σωθεί.
Οι αντιδράσεις στην… αντίδραση του Facebook υποχρέωσαν το κοινωνικό δίκτυο σε αναδίπλωση αλλά επειδή πάνω από όλα αυτό που έχει σημασία είναι να μην εμφανίζεσαι τόσο τσαλακωμένος όσο πραγματικά είσαι, η ανακοίνωση του κοινωνικού δικτύου είναι γεμάτη γενικότητες και -στην αρχή τουλάχιστον- αρλούμπες.
“Το κατά πόσο μία φωτογραφία συνιστά είδηση ή έχει ιστορική σημασία είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που σε εξαιρετικά ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια αδέξια προσπάθεια του Facebook να μας πει πως έχει λόγο στο πότε μια φωτογραφία πρέπει να περάσει στην Ιστορία ή όχι. Το χοντραίνει ο Μαρκ λίγο εδώ. Τέλος πάντων, λίγο πιο κάτω η εταιρεία λέει πως “εικόνες με γυμνό ή βία που είναι αποδεκτές σε ένα σημείο του κόσμου είναι προσβλητικές ή παράνομες σε μια άλλη” πράγμα που είναι σωστό αλλά ποιος έβαλε το Facebook να κάνει τον τροχονόμο;
Βλέποντας ίσως πως το πράγμα οδεύει σε αδιέξοδο το κοινωνικό δίκτυο αφήνει τις φιοριτούρες και μας ενημερώνει πως από τις ερχόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να επιτρέπει τη δημοσίευση περισσότερων πραγμάτων που οι άνθρωποι βρίσκουν αξιόλογα από ειδησεογραφικής πλευράς ή είναι σημαντικά από πλευράς δημοσίου συμφέροντος.
Καλοσύνη σου Μαρκ και όλο αυτό για εμάς είναι μια ευγενέστατη υπόμνηση του πόσο επικίνδυνο είναι να δημιουργεί κανείς ένα “περιφραγμένο” Internet μέσα στο Internet.
Σχόλια