Στην 36η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα

Στην 36η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα

Άνοδο τεσσάρων θέσεων πραγματοποίησε το 2016 η χώρα μας στο δείκτη IDI (ICT Development Index) της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), ανεβαίνοντας από την 40η θέση πέρυσι στην 36η φέτος. Ο δείκτης IDI μετράει την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε κάθε χώρα και τα αποτελέσματα της έκθεσης που ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση αφορούν συνολικά 175 οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

 

Οι επιδόσεις της χώρας μας

Η βαθμολογία που συγκέντρωσε η Ελλάδα φθάνει στο 7,13 (με άριστα το 10) βελτιώνοντας την αντίστοιχη περυσινή που ήταν στο 6,86. Με βάση τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 36η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και την 23η σε περιεφερειακό ευρωπαϊκό (πιο πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται και τα πριγκηπάτα του Μονακό και της Ανδόρρας τα οποία προσμετρούνται ως διαφορετικές οικονομίες).

Σε ότι αφορά την πρόσβαση του πληθυσμού σε τεχνολογίες ICT, τα αποτελέσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

-          Σταθερή τηλεφωνική συνδρομή ανά 100 κατοίκους: 46,53

-          Συνδρομές κινητής τηλεφωνίας ανά 100 κατοίκους: 113,98

-          Ποσοστό νοικοκυριών με υπολογιστή: 68,57%

-          Ποσοστό νοικοκυριών με σύνδεση Internet: 68,09%

Ολόκληρη τη λίστα με τις επιδόσεις μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Ωστόσο, τις καλύτερες επιδόσεις η χώρα μας τις συγκεντρώνει στην υπο-κατηγορία των δεξιοτήτων ICT, όπου η έκθεση της δίνει βαθμολογία 9,01, η οποία είναι η τέταρτη καλύτερη σε όλο τον κόσμο. Πάνω από την Ελλάδα στη συγκεκριμένη κατάταξη βρίσκονται μόνο οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Κορέα που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είχε σημειώσει την ίδια ακριβώς επίδοση και την περυσινή χρονιά. Επίσης σε ότι αφορά τις πιο δυναμικές επιδόσεις, η Ελλάδα καταλαμβάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την 1η θέση στη μεταβολή της κατάταξή της και έχει και την 5η καλύτερη επίδοση σε ότι αφορά τη βαθμολογία.

 

Η Κορέα στην πρώτη θέση σε όλο τον κόσμο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κορέα διατηρείται στην πρώτη θέση της συνολικής βαθμολόγησης (8,84), ακολουθούμενη από την Ισλανδία (8,83) και τη Δανία (8,74), οι οποίες άλλαξαν μεταξύ τους θέση σε σχέση με το 2015. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη 10άδα περιλαμβάνει τρεις ασιατικές οικονομίες και επτά ευρωπαϊκές.

 

Η εκπαίδευση και ο πλούτος βασικές παράμετροι υιοθέτησης αλλά και χρήσης του Internet

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν το έντονο χάσμα που χωρίζει τις ανεπτυγμένες με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με ενδεικτικό παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο βαθμολογία που φθάνει μόλις το 2,48 όταν ο μέσος παγκόσμιος όρος είναι 4,94. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι η Μέση Ανατολή, όπου οι πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία σε αντίθεση με τις φτωχές οικονομίες της ίδιας περιοχής που έχουν χαμηλό δείκτη.

Στην έκθεση σημειώνεται η μη πλήρης αξιοποίηση της δυναμικής του Διαδικτύου για μια σειρά από λόγους. Όπως αναφέρεται, τα ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G παρέχουν πληθυσμιακή κάλυψη 84% σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως η διείσδυση φθάνει μόλις το 47,1% του πληθυσμού. Αντιθέσεις παρατηρούνται και σε ότι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης των χρηστών του Διαδικτύου: οι χρήστες με υψηλό επίπεδο εκμεταλλεύονται και πιο προηγμένες υπηρεσίες, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οικονομικές ή online υπηρεσίες προς τους πολίτες, με εκείνους που έχουν χαμηλό εισόδημα και επίπεδο εκπαίδευσης να περιορίζονται σε υπηρεσίες επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, βοηθώντας το σύνολο του πληθυσμού να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για να επωφεληθεί πλήρως από το Διαδίκτυο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET,ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,ITU,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home