Όταν ακούς για αναγνώριση προσώπου σκέφτεσαι πως ορισμένες πιθανές εφαρμογές της θα περιλαμβάνουν πρόσβαση σε θησαυροφυλάκια τραπεζών, εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια και γενικώς όπου υπάρχει ανάγκη για ελεγχόμενη πρόσβαση. Σίγουρα δεν θα περίμενες αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί σε τουαλέτες και μάλιστα για έναν τόσο ταπεινό λόγο όσο να αποτρέπονται οι κλοπές… χαρτιού υγείας (του γνωστού μας κωλόχαρτου).
Η είδηση έρχεται από την Κίνα όπως την αναδημοσιεύουν γαλλικά ΜΜΕ. Οι υπεύθυνοι ενός πάρκου στο νότιο Πεκίνο προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσουν τους ανεύθυνους πολίτες που αφού έκαναν χρήση των εγκαταστάσεων υγιεινής έπαιρναν μαζί τους ολόκληρα ρολά χαρτιού υγείας. Όλες οι λύσεις που δοκίμασαν δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Η ιδέα οι επισκέπτες να χρησιμοποιούν το δακτυλικό τους αποτύπωμα για να κάνουν χρήση της τουαλέτας ακούστηκε καλή σε πρώτη φάση, αλλά οι αρμόδιοι κατάλαβαν πολύ γρήγορα πως κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα του τα δάχτυλα και έτσι να… απαλλοτριώσει και πάλι απεριόριστες ποσότητες.
Δοκιμή στη δοκιμή κατέληξαν στην αναγνώριση προσώπου. Σε καλεί η φύση λοιπόν και βρίσκεσαι στο πάρκο; Πας στις τουαλέτες και στέκεσαι μπροστά σε μια κάμερα που σαρώνει το πρόσωπό σου. Αν διαπιστώσει πως δεν χρησιμοποίησες την τουαλέτα κατά το τελευταίο 9μηνο σου δίνει την προβλεπόμενη ποσότητα χαρτιού (60 πόντους σε μήκος τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις με τη δέουσα προσοχή) για να κάνεις τα δέοντα. Τώρα, αν έφαγες κάτι και σε πείραξε και χρειαστεί να επισκεφθείς τον πορσελάνινο θρόνο (ή ό,τι άλλο έχουν τέλος πάντων στο νότιο Πεκίνο) εκ νέου μάλλον πρέπει να συγκρατήσεις τον ενθουσιασμό σου.
Λένε πως οι πρώτες δοκιμές ήταν θετικές καθώς η απώλεια χαρτιού περιορίστηκε στο 70%, άρα κάποιοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες για να παίρνουν τσάμπα χαρτί για το σπίτι. Ή για να το θέσουμε πιο απλά, κάποιοι εκεί στο νότιο Πεκίνο, το έχουν παραχέσει με τη γαϊδουριά τους.
Σχόλια