Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το εμπόριο απομιμήσεων ακόμα και στον τομέα της τεχνολογίας (ICT) σύμφωνα με την έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α., που δημοσιεύτηκε σήμερα, η οποία εκτιμά ότι ο παγκόσμιος τζίρος σε τέτοιου είδους προϊόντα έχει φθάσει πλέον σε 9ψήφια νούμερα.
Συγκεκριμένα, η έκθεση Trade in Counterfeit ICT Goods, που περιλαμβάνει στοιχεία για την τριετία 2011-2013, εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο απομιμήσεων στον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών έφθασε τα 143 δισ. δολάρια, πλήττοντας σημαντικά τον κλάδο. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση τα «προϊόντα-μαϊμούδες» αποτελούν το 6,5% της συνολικής αξίας του εμπορίου προϊόντων τεχνολογίας.
Σε ότι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σχεδόν 1 στα 5 εξαγόμενα κινητά τηλέφωνα είναι απομιμήσεις, ενώ στις παιχνιδοκονσόλες το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο και συγκεκριμένα 1 στις 4. Η διασπορά του φαινομένου περιλαμβάνει όλες τις δημοφιλείς κατηγορίες: μπαταρίες, κάρτες μνήμης, σκληρούς δίσκους, music players κ.α.
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή του φαινομένου,η Κίνα εκτιμάται ως η κύρια πηγή των πλαστών προϊόντων ΤΠΕ, με τους κατασκευαστές από τις ΗΠΑ να είναι εκείνοι που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων αλλά και τη μεγαλύτερη παραποίηση του εμπορικού σήματός τους. Σχεδόν το 43% των κατασχεθέντων πλαστών προϊόντων ΤΠΕ παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των αμερικανικών επιχειρήσεων, με τη δεύτερη θέση να κατέχουν οι φιλανδικές επιχειρήσεις (25%) και την τρίτη οι ιαπωνικές (12%).
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η έρευνα, το φαινόμενο δεν χτυπάει μόνο τις εταιρείες και τα έσοδά τους αλλά εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών. Ειδικότερα, η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ένα προϊόν απομίμησης μπορεί να περιέχει περισσότερα επικίνδυνα συστατικά από τα γνήσια, όπως μόλυβδο ή κάδμιο. Ταυτόχρονα, ένας πλαστός φορτιστής κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας.
Σχόλια