Είχε βάρος 30.000 κιλά και καταλάμβανε επιφάνεια 167 τετρ. μέτρων και ο θρύλος λέει πως όταν πήρε μπρος η ενέργεια που χρειάστηκε ήταν τόση που τα φώτα της πόλης έσβησαν, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας από την αφορμή για την οποία γράφονται αυτές οι γραμμές.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα που μας πέρασε και για την ακρίβεια στις 12 Απριλίου συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την ημέρα που “έτρεξε” το πρώτο πρόγραμμα στον υπολογιστή ENIAC, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. Είχαν προηγηθεί πριν από 14 μήνες, στις 15 Φεβρουαρίου του 1946 τα αποκαλυπτήρια της θηριώδους μηχανής με τις 18.000 λυχνίες. Οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής δείχνουν κάτι που παραγνωρίσαμε επί πολλά χρόνια, ότι η δουλειά του προγραμματιστή ήταν κατά βάση γυναικεία υπόθεση, αξίζει μάλιστα τον κόπο να διαβάσεις ένα σχετικό άρθρο στο Smithsonian για τον ρόλο των γυναικών στην ανάπτυξη του προγραμματισμού και κατ’ επέκταση των υπολογιστών.
Ο κόσμος έμαθε για τον ENIAC αφού είχαν σβήσει οι φλόγες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που αποτέλεσε και την αφορμή για την κατασκευή του. Ο αρχικός σκοπός της μηχανής ήταν να διευκολύνει την εξαγωγή των παραμέτρων για το πυροβολικό του αμερικανικού στρατού. Ομως μετά τη νίκη των Συμμάχων οι προτεραιότητες άλλαξαν αλλά δεν ανακοινώθηκαν με απόλυτη ακρίβεια. Το σχετικό δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως “η μηχανή χρησιμοποιείται σε ένα πρόβλημα της πυρηνικής φυσικής” αλλά στην πραγματικότητα ο ENIAC χρησιμοποιήθηκε κατά τον σχεδιασμό της υδρογονοβόμβας.
Φυσικά από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Η επεξεργαστική δύναμη όχι ενός αλλά πολλών ENIAC βρίσκεται σήμερα κάτω από τις οθόνες των smartphones και των tablets μας, τα 167 τετρ. μέτρα του πρώτου υπολογιστή γενικής χρήσης έγιναν σήμερα μερικά τετραγωνικά εκατοστά με τάση περαιτέρω σμίκρυνσης. Βρε πώς αλλάζει ο κόσμος...
Σχόλια