Τα τελευταία χρόνια η LeEco παρουσιαζόταν ως το νέο μεγάλο όνομα της Κίνας από το χώρο της τεχνολογίας. Ξεκινώντας από το δικό της «κινέζικο Amazon», το Le Mall, η LeEco είχε μεγάλες φιλοδοξίες για το χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών, με παρουσία κατά κύριο λόγο στο χώρο των smartphones, μέσω των ομώνυμων smartphones αλλά και του (γνωστού στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά) brand Coolpad. Ταυτόχρονα, η εταιρεία είχε μπει στο χώρο των ηλεκτρικών ποδηλάτων, στις VR συσκευές ακόμα και στα ηλεκτρικά οχήματα, μέσω της Faraday Future, η οποία «αυτοπαρουσιαζόταν» ως η νέα Tesla της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Όπως όμως δείχνουν τα πράγματα, από τις μέρες των προσδοκιών, η LeEco έχει περάσει στην περίοδο των προβλημάτων, καθώς η προσπάθεια της να κρατήσει πολλά «καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη» έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Τα πρώτα δείγματα είχαν αρχίσει να φαίνονται από τη Faraday Future, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες τα προβλήματα έχουν περάσει στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, στην ίδια τη μητρική LeEco.
Τελευταίο επεισόδιο ήταν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, ύψους 182 εκατομμυρίων δολαρίων, του προέδρου της LeEco, Jia Yueting, που διέταξε δικαστήριο στη Σαγκάη, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης αποπληρωμής των δανείων της εταιρείας. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στους New York Times, τα δάνεια αφορούν τον τομέα κινητών τηλεφώνων Le Mobile, ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος της LeEco διαβεβαίωναν ότι η εταιρεία διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποπληρωμή του δανείου.
Όλα δείχνουν ότι το επεισόδιο αυτό οφείλεται στις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις της LeEco, ως αποτέλεσμα της διάθεσής της να επεκταθεί και σε νέες αγορές (ιδιαίτερα αυτή των ΗΠΑ) αλλά και νέες κατηγορίες προϊόντων.
Στα δικά μας, η LeEco έχει ήδη καθυστερήσει την είσοδο των ομώνυμων smartphones της στην ελληνική αγορά, η οποία πέρυσι προσδιοριζόταν για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ερωτηματικά και για το brand της Coolpad, αφού η LeEco είναι ο χρηματοδότης της.
Σχόλια