Με ελληνική πλατφόρμα όσον αφορά τη μετατροπή κειμένου σε φωνή (text-to-speech) σκοπεύει να βασιστεί η Samsung Electronics προκειμένου να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους κολοσσούς στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών (Google, Amazon, Apple κ.ά) όσον αφορά τη φωνητική επικοινωνία των συσκευών της με τους χρήστες τους.
Όπως ανακοίνωσε το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ένα από τα πιο δραστήρια ακαδημαϊκά κέντρα της χώρας, η Samsung Electronics προχώρησε στην εξαγορά της Innoetics, μίας εταιρείας που αποτελεί spin off από το «Αθηνά» και η οποία τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λύσεων στο χώρο των εφαρμογών μετατροπής κειμένου σε φωνή (text-to-speech).
Το τίμημα της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει στο χώρο των ελληνικών startups. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας που έχει δημιουργηθεί εντός ενός ερευνητικού και ακαδημαϊκού κέντρου στην Ελλάδα, γεγονός που έχει τη δική του σημασία.
Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι η ομάδα της Innoetics, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελείται από 8 άτομα, θα παραμείνει στην Ελλάδα και θα λειτουργεί ως 100% θυγατρική του κορεατικού κολοσσού. Σημειωτέον πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Samsung επενδύει στο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, καθώς στην Πάτρα βρίσκεται ένα από τα σχεδιαστικά κέντρα της σουηδικής Nanoradio (σχεδιασμός μικροεπεξεργαστών), την οποία ο κορεατικός όμιλος εξαγόρασε το 2012 και επέλεξε να διατηρήσει το συγκεκριμένο κέντρο στη χώρα μας.
Η Innoetics δημιουργήθηκε το 2006 από μία πενταμελή ομάδα μηχανικών και ο διευθύνων σύμβουλος της είναι ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης. Η ομάδα «συναντήθηκε» εντός του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου και του «Αθηνά» για να συνεχίσει αργότερα την αυτόνομη πορεία της αν και τα γραφεία της παραμένουν μέσα στους χώρους του ερευνητικού κέντρου.
Η Innoetics έχει αναπτύξει μία τεχνολογία που επιτρέπει τη μετατροπή κειμένου σε συνθετικές φωνές. Ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς τέτοιου τύπου τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για την πιο φυσική επικοινωνία μεταξύ των ψηφιακών συσκευών και των χρηστών και την καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η Siri της Apple, η Alexa της Amazon αλλά και το Google Assistant, χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τεχνολογίες μετατροπής κειμένου σε φωνή (text-to-speech).
Η τεχνολογία της Innoetics, η οποία έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία, προσφέρει τη δυνατότητα για τη δημιουργία περισσότερο «φυσικών» συνθετικών φωνών, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα και ήταν ένας από τους λόγους που η ελληνική εταιρεία προσέλκυσε το ενδιαφέρον κολοσσών στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών για να καταλήξει τελικώς σε συμφωνία εξαγοράς από τη Samsung.
Σχόλια