Είχαμε χαρεί όταν η αμερικανική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες, η FCC, θέσπισε κανόνες που διασφαλίζουν τη δικτυακή ουδετερότητα, απαγορεύοντας στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να χειρίζονται με διαφορετικό τρόπο διαφορετικούς τύπους δεδομένων.
Οι μεγάλοι πάροχοι των ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν κλιμακωτές χρεώσεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να βλέπεις υπηρεσίες streaming μπορεί να πρέπει να πληρώσεις κάτι περισσότερο από τη βασική σου συνδρομή για την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σκέψου το, πάνω κάτω, ως εξής, να μπαίνεις σε έναν αυτοκινητόδρομο πληρώνοντας κανονικά τα διόδιά σου, να έχεις δυνατότητα χρήσης όλων των λωρίδων εκτός της τέρμα αριστερής που θα είναι διαθέσιμη μόνο για όσους πληρώσουν ένα επιπλέον ποσό. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα Internet δύο ταχυτήτων και θα πεις τώρα πως εσένα δεν σε ενδιαφέρει διότι α) εδώ έχει πάντα ήλιο και β) ζεις στην Ευρώπη. Πρώτα πρώτα, δεν ξέρεις αν και πότε αυτή η πίεση θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και δεύτερον δεν μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ να επιδιώξουν να εφαρμόσουν ανάλογα μοντέλα χρέωσης και στη διεθνή κίνηση μετατρέποντας το Internet σε μπάχαλο.
Λέγαμε λοιπόν πως η FCC είχε βάλει την ταφόπλακα σε αυτά τα σχέδια, όμως πάνω στον ενθουσιασμό μας δεν πολυ-προσέξαμε την οριακή πλειοψηφία, αφού 2 από τα 5 μέλη της FCC ψήφισαν υπέρ των διαφορετικών ταχυτήτων. Επίσης δεν δείξαμε ενδιαφέρον για τον Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου φαίνεται πως έχει κάθε καλή διάθεση να υποστηρίξει ένα "Internet πολλών ταχυτήτων".
Ηταν φυσικά θέμα χρόνου για να κινητοποιηθεί η online κοινότητα. Σήμερα, 12 Ιουλίου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη ψηφιακή εκδήλωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ονομάτων από το διαδίκτυο. Amazon, Opera, Foursquare, Airbnb, World Wide Web Foundation, Twitter, Vimeo, Mozilla, Greenpeace, Dropbox και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις και οργανισμοί ζητούν να διαφυλαχθεί η δικτυακή ουδετερότητα. Facebook και Google έχουν πει πως θα μετάσχουν αλλά δεν βρήκαμε πουθενά πληροφορίες για το πώς σχεδίαζαν να στηρίξουν τη "διαδήλωση", ενώ στον κατάλογο των υποστηρικτών δεν βρίσκουμε επίσης ονόματα όπως η Microsoft ή η Apple.
Στο παρελθόν το διαδίκτυο έχει δείξει πως μπορεί να αποτελέσει ισχυρή πλατφόρμα για διαμαρτυρίες. Ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και μετά τη σημερινή ημέρα.
Σχόλια