Ίσως αυτός να είναι ο πιο κρυπτικός τίτλος σε κομμάτι του deasy για φέτος, οπότε σπεύδουμε να ξεμπερδέψουμε την κατάσταση.
Με σχετικά άνετη πλειοψηφία τα μέλη του World Wide Web Consortium (W3C), του οργανισμού δηλαδή που καθορίζει τα πρότυπα της HTML και του Web, ενέκριναν την οδηγία Encrypted Media Extension (EME) που ορίζει ένα τεχνικό πλαίσιο για τη διανομή αρχείων media (ουσιαστικά ήχος και βίντεο δηλαδή) που διαθέτουν κάποιον μηχανισμό διαχείρισης δικαιωμάτων. Σε ακόμα πιο απλά λόγια, τραγούδια και βίντεο που έχουν ενσωματωμένους μηχανισμούς προστασίας από αντιγραφές, ό,τι δηλαδή έχεις συνηθίσει να αγοράζεις από τις διάφορες πλατφόρμες τύπου Google Music ή Apple iTunes. Ως εδώ καλά; Μάλλον.
Το EFF, δηλαδή το Electronic Frontier Foundation ήταν στην πλευρά των μελών του W3C που μειοψήφισαν. Για την ακρίβεια, το 58,4% ψήφισε υπέρ της εισαγωγής της επίμαχης οδηγίας, το 30,8% ψήφισε εναντίον και το 10,8% αποφάσισε την οδό της αποχής. Για ποιο λόγο, θα αναρωτιέσαι;
Πρώτα πρώτα διότι το Web οφείλει να είναι ανοικτό και να μην προωθεί πρότυπα που περιορίζουν τη χρήση της πληροφορίας, λένε όσοι τάσσονται εναντίον της οδηγίας EME, προφανώς με την άποψη αυτή συντάσσεται και το EFF. Δεν είναι τυχαίο πως υπέρ της οδηγίας τάχθηκαν άπαντες οι συνήθεις ύποπτοι δηλαδή Google, Apple, Microsoft και, βεβαίως, Netflix αφου η χρήση μηχανισμών DRM είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής σε εφαρμογές streaming.
Η υπόθεση φτάνει στο σημείο όπου το EFF λέει “συγγνώμη αλλά εγώ φεύγω και αφήνω πίσω μου συντρίμια” και αποχωρεί από το W3C, το οποίο δεν είναι καθόλου ωραίο πράγμα. Θα πεις πως όλο αυτό σου θυμίζει κάτι σε επαναστατική γυμναστική, εμείς πάντως σημειώνουμε πως το EFF είναι ένας ισχυρός οργανισμός που έχει στο παρελθόν δείξει πως έχει αρκετές δυνατότητες στο να υπερασπίζεται αυτό τα ψηφιακά και ατομικά δικαιώματα όπως αυτό τα αντιλαμβάνεται. Προφανώς όχι με πέτρες στις βιτρίνες, αλλά κυρίως δια της δικαστικής οδού. Σαν να μας μύρισε δουλειά για δικηγόρους, αλλά ας κρατήσουμε στο μυαλό μας και αυτό: Οι συνδρομητικές υπηρεσίες ψυχαγωγίας έρχονται όλο και πιο κοντά στον browser μας…
Σχόλια