Υπάρχουν και στη χώρα μας ή μάλλον στο ελληνόφωνο κομμάτι του Internet, blogs αλλά και πιο οργανωμένα sites που ρέπουν προς την συνωμοσιολογία (ξέρεις τώρα, νέα τάξη πραγμάτων, ψεκασμοί, εξωγήινοι σε φωλιές κάτω από την Αθήνα, υποπτα εμβόλια κτλ) και παράλληλα από πολιτικής τοποθέτησης, όταν και αν μπαίνουν στον κόπο να γράψουν κάτι πολιτικό, γέρνουν (τι γέρνουν δηλαδή, με τα μούτρα πέφτουν) προς τα ακροδεξιά.
Άραγε είναι οι τερατολογίες που προσελκύουν την ακροδεξιά θεματολογία, ισχύει το αντίστροφο ή πρόκειται για σύμπτωση; Μια έρευνα που έγινε από ένα γερμανικό think tank, το Stiftung Neue Verantwortung, που ενδιαφέρεται για θέματα του ψηφιακού μας κόσμου, έδειξε πως το κοινό που στηρίζει το ξενοφοβικό AfD είναι πιο επιρρεπές στις πλαστές ειδήσεις, τα fake news που λέμε και εμείς εδώ στα νότια Βαλκάνια.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων και προέκυψε πως οι ψηφοφόροι του AfD είναι πιο δύσπιστοι απέναντι στα παραδοσιακά μέσα (κατά το κλασικό “οι εφημερίδες / τα κανάλια όλο ψέματα λένε”), ενώ στηρίζονται περισσότερα στα κοινωνικά δίκτυα για να ενημερώνονται. Εννοείται πως στα κοινωνικά δίκτυα έχουν παρουσία και τα παραδοσιακά μέσα αλλά η φωνή τους “πνίγεται” από το υπόλοιπο κοινό και μέσα στην αναμπουμπούλα που δημιουργείται διάφοροι λύκοι χαίρονται.
Οι υποστηρικτές ακροδεξιών κομμάτων είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης, ιδίως αν αυτές επιβεβαιώνουν τις δικές τους προκαταλήψεις. Έτσι λοιπόν, οι ψηφοφόροι του AfD πίστευαν διάφορες τερατολογίες για τους πρόσφυγες ή για άλλα θέματα που θεωρούσαν πως επιβεβαίωναν τα πιστεύω τους.
Σχόλια