Την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος που διακινούσε παράνομα τηλεοπτικό περιεχόμενο είχε ως αποτέλεσμα κοινή έρευνα της Europol, των τοπικών αστυνομικών αρχών σε Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Γερμανία, Βουλγαρία και μελών της Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA - μεταξύ των οποίων είναι και η Nova). Το δίκτυο κατηγορείται για παράνομη διανομή συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Αυτές οι υπηρεσίες φέρονται να προσφέρονταν παράνομα, μέσω μεταπωλητών, σε όλη την Ευρώπη με τη μηνιαία συνδρομή των μόλις 20 ευρώ.
H ανακοίνωση της AAPA αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "μετά από συντονισμένες έρευνες των ελληνικών και κυπριακών αστυνομικών αρχών, πραγματοποιήθηκαν επιδρομές στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν αρκετοί ύποπτοι ενώ δύο servers που παρείχαν παράνομη πρόσβαση σε κανάλια διέκοψαν τη λειτουργία τους. Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, εγκατεστημένους αυτοματοποιημένους ιστοτόπους οι οποίοι μέσω κεντρικού διακομιστή αναμετέδιδαν συνδρομητικά κανάλια. Οι επιχειρήσεις συντονίστηκαν από την Europol και πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των τοπικών αστυνομικών αρχών".
Στην ανακοίνωσή της η AAPA σημειώνει τη συμβολή της Nova στην εξάρθρωση του κυκλώματος, όπως επίσης και της Irdeto, εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια ψηφιακών εφαρμογών και η οποία παρείχε την τεχνική και επιστημονική της εξειδίκευση.
"Σε 50 εκατομμύρια εκτιμάται ο τζίρος του κυκλώματος στην Ελλάδα"
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την Κύπρο, στο «τηλεοπτικό μπουκέτο» που παρείχε παράνομα το δίκτυο περιλαμβάνονταν συνολικά 1.200 κανάλια, με το σύνολο των χρηστών σε όλο τον κόσμο να εκτιμάται στους 500.000, ενώ το ετήσιο αντίτιμο κυμαινόταν από 100 έως 150 ευρώ. Σε ότι αφορά τη χώρα μας, οι χρήστες που επηρεάζονται εκτιμώνται σε 60.000, ενώ ο συνολικός τζίρος του κυκλώματος στην Ελλάδα έφθανε τα 50 εκατομμύρια (εκτίμηση για όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας του δικτύου).
Η πειρατεία τηλεοπτικού περιεχομένου και η διάδοσή της στη χώρα μας είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τις συνδρομητικές πλατφόρμες (αλλά και τα έσοδα του κράτους), αφού η Ελλάδα κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες διείσδυσης πειρατικού περιεχομένου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 80-100 χιλιάδες ‘μηχανάκια’ (media players) στην ελληνική αγορά που αναμεταδίδουν παράνομα το περιεχόμενο της συνδρομητικής τηλεόρασης. Μόνο από αυτή τη μορφή πειρατείας, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι κάθε χρόνο, το κράτος χάνει πάνω από 6 εκατ. ευρώ και η αγορά συνδρομητικής υπερδιπλάσια.
Σχόλια