H Cisco και η εποχή της έξυπνης δικτύωσης

H Cisco και η εποχή της έξυπνης δικτύωσης

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία άλλαξαν πολλά τα τελευταία 30 χρόνια τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όμως, οι εξελίξεις τα επόμενα 20-30 χρόνια θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις αλλά γενικότερα κάθε είδους οργανισμούς καλείται να αρχίσει από τώρα να προετοιμάζεται τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι της δικτύωσης.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Cisco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και πρωτοπόρος σε θέματα δικτύωσης, σύμφωνα με τα στελέχη της οποίας κάνουν λόγο για «έξυπνα δίκτυα» όπου πολλές διεργασίες γίνονται αυτόματα, ενώ το ίδιο το δίκτυο έχει τη δυνατότητα αφενός να προβλέπει τις ενέργειες που απαιτούνται για να λειτουργούν όλα ομαλά και αφετέρου να επιδιορθώνει μόνο του πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται!

Η νέα γενιά δικτύων που προωθεί η Cisco ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Cisco Live που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο του αμερικανικού κολοσσού στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι, οι οποίοι κινούνται στο «οικοσύστημα» της Cisco.

Πρακτικά, η Cisco συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής που παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι που θέλει τα δίκτυα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες και οι οργανισμοί κάθε μεγέθους να γίνονται πιο έξυπνα. Η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε στη Βαρκελώνη λύσεις, όπως το Cisco Network Assurance Engine και το DNA Center Assurance, τα οποία διασφαλίζουν ότι ένα δίκτυο θα συνεχίζει να λειτουργεί όπως πρέπει οποιαδήποτε αλλαγή και αν έχει υπάρξει στο μεταξύ. Μία ακόμη νέα λύση ήταν τα Meraki Wireless Health, το οποίο αφορά τη διαχείριση των ασύρματων υποδομών όπου πρακτικά όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται επιλύονται αυτόματα.

Αυτές οι νέες λύσεις ακολουθούν τη νέα στρατηγική της Cisco, η οποία δείχνει αποφασισμένη να «επαναφεύρει» τη δικτύωση. Με δεδομένο ότι ο όγκος των δεδομένων που καλούνται να διαχειριστούν τα εταιρικά δίκτυα ή οι δικτυακές υποδομές ενός οργανισμού, όπως είναι, για παράδειγμα, ένας δήμος, αυξάνεται διαρκώς είναι προφανές ότι οι ανάγκες διαφοροποιούνται. Παράλληλα, πληθαίνουν και οι συσκευές που χρησιμοποιούν το δίκτυο και τις υποδομές του. Και ειδικά με την έλευση του Internet of Things, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη, δεδομένου ότι σε ένα δίκτυο μπορεί να λειτουργούν ταυτόχρονα χιλιάδες συσκευές. Ουσιαστικά, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών είναι εκ των ουκ άνευ και εκεί είναι ένα σημείο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση η Cisco.

Η αμερικανική εταιρεία κάνει λόγο για την ανάγκη για μία ασφαλή και έξυπνη πλατφόρμα που βασίζεται σε 5 σημεία:

•             Το πρώτο είναι ότι η ασφάλεια είναι βασικό και λειτουργικό κομμάτι της δικτύωσης.

•             Το δεύτερο είναι η ανάγκη για «επαναφεύρεση» των δικτυακών υποδομών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αυτοματοποίησης των διαδικασιών σε διάφορους τομείς, όπως είναι, για παράδειγμα, η «εγγραφή» νέων συσκευών και η διαχείριση των πολιτικών πρόσβασης των χρηστών.

•             Το τρίτο είναι η ανάγκη υποστήριξης δικτυακών υποδομών που χρησιμοποιούν για την αποθήκευση δεδομένων διαφορετικές cloud υποδομές. Πλέον, δεν υπάρχει ουσιαστικά επιχείρηση που να αποθηκεύει δεδομένα και να «τρέχει» τις εφαρμογές της σε μία μόνο υποδομή cloud, οπότε η Cisco επιδιώκει οι λύσεις της να προσφέρουν υποστήριξη σε τέτοιου είδους υλοποιήσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων.

•             Το τέταρτο είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων που υπάρχουν αλλά και εκείνων που δημιουργούνται. Πρακτικά, η Cisco προσπαθεί να δώσει τη δυνατότητα τα δεδομένα που δημιουργούνται να χρησιμοποιούνται από το δίκτυο για να προβαίνει αυτόματα στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να υπάρχει η βέλτιστη απόδοση. Μάλιστα, όσο περισσότερα δεδομένα δημιουργούνται τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός αυτοματοποίησης.

•             Το πέμπτο είναι η βελτίωση της εμπειρίας που έχει ο χρήστης αλλά και ο πελάτης της επιχείρησης. Κάτι που επιτυγχάνεται με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοματοποίηση και αξιοποίηση των δεδομένων.

Για τη νέα γενιά δικτύωσης, η Cisco χρησιμοποιεί τη λέξη «intuitive», η ελληνική μετάφραση της οποίας είναι «διαίσθηση» αλλά αυτό που εννοεί ο αμερικανικός κολοσσός είναι πρακτικά η προώθηση μίας γενιάς δικτύων που θα είναι έξυπνα και θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τι πρέπει να γίνει προκειμένου να λειτουργούν στο βέλτιστο βαθμό. Όπως σημείωναν τα στελέχη της Cisco, όλα αυτά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε λογισμικό και εφαρμογές, ενώ επίσης τόνιζαν ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της μεγάλης αλλαγής που υλοποιείται στο χώρο της δικτύωσης. Όπως, επίσης, τόνιζαν ότι με δεδομένες τις εξελίξεις που έρχονται, η μετάβαση στην επόμενη γενιά δικτύωσης θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ,CISCO,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home