Δόθηκαν που λες στη δημοσιότητα στοιχεία από μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη χρήση των social media στην Ε.Ε. αλλά και τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στις διάφορες πηγές ενημέρωσης.
Μπορεί οι κυκλοφορίες των εφημερίδων να καταρρέουν αλλά αυτό αφορά μόνο τον αριθμό των φύλλων που καταλήγουν στους αναγνώστες - σε σχέση με τα άλλα μέσα ενημέρωσης όμως έχουν σαφώς καλύτερο όνομα όσον αφορά το -μείζον- θέμα της αξιοπιστίας
Αν και τα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά) βιώνουν ισχυρή πίεση από τα ηλεκτρονικά μέσα (διαχρονικό αυτό) και το διαδίκτυο, οι πολίτες που τα προτιμούν εξακολουθούν να τα περιβάλουν με εμπιστοσύνη. Σε επίπεδο Ε.Ε. το ποσοστό που εμπιστεύεται (μερικώς ή πλήρως) εφημερίδες και περιοδικά ανέρχεται σε 63% και στην Ελλάδα είναι 49%. Μια αναγκαία σημείωση εδώ, το 55% των Ευρωπαίων και το 45% των Ελλήνων διαβάζει έντυπα μέσα.
Στις online εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών το ποσοστό εμπιστοσύνης υποχωρεί στο 47% στην Ε.Ε. και στο 44% στην Ελλάδα. Άρα στη διαδρομή από το χαρτί στην οθόνη χάνεται ένα μέρος της αξιοπιστίας.
Με την τηλεόραση υπάρχει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης στην Ε.Ε. (ποσοστό 66%) ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%. Ομως εμπιστευόμαστε περισσότερο το ραδιόφωνο με ποσοστό 57% στην Ελλάδα και 70% στην Ε.Ε.
Η εμπιστοσύνη υποχωρεί περαιτέρω όταν γίνεται λόγος για τα social media, με το ποσοστό να υποχωρεί στο 26% στην Ε.Ε. και στο 32% στην Ελλάδα.
Αν θέλεις να το δεις αντίστροφα, οι Έλληνες σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο εμπιστευόμαστε λιγότερο τα έντυπα και online μέσα και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα πεις πως το 32% είναι μειονότητα και θα πούμε βέβαια πως έχεις δίκιο, αλλά μην ξεχνάς πως ζούμε σε μια εποχή που μπορούν να σχηματιστούν κυβερνήσεις (και στη χώρα μας) με ψήφους κοντά σε αυτό το ποσοστό.
Σχόλια