Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα, 14 Μαρτίου 2018, ο Στίβεν Χόκινγκ και η παγκόσμια κοινότητα τον αποχαιρετά.
Οι θεωρίες του ξεκλείδωσαν ένα σύμπαν από πιθανότητες που εμείς και ο κόσμος εξερευνούμε. Είθε να συνεχίσεις να πετάς σαν σούπερμαν στη μικροβαρύτητα, όπως είχες πει στους αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού το 2014, έγραψε η NASA στο twitter παραθέτοντας ένα βίντεο όπου ο Χόκινγκ καταθέτει την εμπειρία του. “Για μένα αυτό ήταν πραγματική ελευθερία. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν καλά λένε πως δεν είχε ξαναχαμογελάσει ποτέ έτσι” είχε πει ο Χόκινγκ αναφερόμενος στην εμπειρία του το 2007 σε μια παραβολική πτήση.
Ένθερμος υποστηρικτής της αποίκισης άλλων πλανητών, ο Χόκινγκ είχε εκτιμήσει πως δύσκολα θα επιβιώσουμε για άλλα 1.000 χρόνια πάνω στην εύθραυστη Γη, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την απαισιοδοξία του για το είδος μας, προειδοποιώντας πως η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η πιο μεγάλη απειλή για όλους μας. Όσο για το ενδεχόμενο εμφάνισης εξωγήινων στην περιοχή μας, το παραλλήλισε με την άφιξη των Ευρωπαίων στην Αμερική που δεν είχε καθόλου θετικά αποτελέσματα για τους Ινδιάνους. Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη είχε συνυπογράψει μια ανοικτή επιστολή μαζί με άλλους επιστήμονες τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι “η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να κάνει ό,τι εμείς θέλουμε να κάνει”. “Κατά λάθος πατάμε τα μυρμήγκια όμως όταν είσαι υπεύθυνος σε έναν σταθμό παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και στην περιοχή που πρόκειται να πλημμυρίσει υπάρχει μια μυρμηγκοφωλιά, τόσο το χειρότερο για τα μυρμήγκια. Ας μην βάλουμε την ανθρωπότητα στη θέση αυτών των μυρμηγκιών”, είχε σχολιάσει σε μια συζήτηση στο Reddit.
Είχε κάνει και μια ακόμα παρατήρηση. “Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτάται από το πώς διανέμονται τα αγαθά. Όλοι μπορούν να απολαύσουν μια άνετη πολυτελή ζωή αν διανέμεται ο πλούτος που παράγεται από τις μηχανές ή οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να ζουν σε θλιβερή φτώχεια αν οι κάτοχοι των μηχανών καταφέρουν να πείσουν προκειμένου να μην γίνει αυτή η αναδιανομή του πλούτου. Μέχρι στιγμής η τάση είναι υπέρ της δεύτερης επιλογής, όπου η τεχνολογία δημιουργεί αυξανόμενη ανισότητα”.
Αντίο και ευχαριστούμε...
Σχόλια