Πιέζει για την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πιέζει για την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την πίεση για μια πιο δίκαιη φορολόγηση των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας, όπως η Google, το Facebook κ.α. αυξάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών οικονομικών των G20. Όπως διαβάζουμε στο Reuters, οι εκπρόσωποι της ΕΕ τόνισαν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός διεθνούς, ενιαίου φορολογικού καθεστώτος που θα εφαρμόζεται από το σύνολο των κρατών και θα εξασφαλίζει μια πιο δίκαιη μεταχείριση μεταξύ όλων των εταιρειών ανεξαρτήτως μεγέθους.

Στη βάση αυτή, όπως είναι γνωστό από το Μάρτιο η ΕΕ προτείνει τη φορολόγηση αυτών των εταιρειών με βάση την αξία που παράγουν σε κάθε ένα ξεχωριστά από τα κράτη-μέλη της Ένωσης και όχι στη βάση της φορολογικής έδρας που έχει δηλώσει η εκάστοτε εταιρεία. Ταυτόχρονα, η πρόταση περιλαμβάνει ένα ποσοστό επί του τζίρου που πραγματοποιούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ περίπου 200 εταιρείες θα επηρεαστούν από μία τέτοια ρύθμιση, η οποία εκτιμάται ότι θα παράγει συνολικά επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Όμως το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ονόματα αυτών των εταιρειών προέρχονται από τις ΗΠΑ αφήνει την αίσθηση ότι τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να πλήξουν την αμερικανική ψηφιακή οικονομία.

Η εφαρμογή της "δίκαιης φορολογίας των ψηφιακών κολοσσών" θα ήταν επίσης ένας τρόπος να «αποδειχθεί ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και ισχυρή» σε μια εποχή που οι ηγέτες της περιοχής αισθάνονται πιεσμένοι από την πολιτική που έχει επιλέξει ο αμερικανικός πρόεδρος Donald Trump, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις φορολογούνται 40 φορές παραπάνω από τους online κολοσσούς» κατέληξε.

Στο ρεπορτάζ του Reuters φιλοξενούνται δηλώσεις και εκπροσώπου της Αυστραλίας, Scott Morrison, που μετέχει στις συζητήσεις, ο οποίος σημείωσε ότι τα κράτη είναι ανέτοιμα για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζουν την αξία που παράγουν οι εταιρείες αυτές, προσθέτοντας ότι αυτά τα τεχνικά ζητήματα είναι απαραίτητα να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, αφού σε διαφορετική περίπτωση όλο και περισσότερα κράτη θα πάρουν προσωρινά μέτρα. Καταλήγοντας, ο Scott Morrison ανέφερε ότι δεν είναι υπέρ αυτών των προσωρινών μέτρων, αφού «ο κεντρικός άξονάς τους δεν είναι απαραίτητα η δίκαιη φορολόγηση αλλά το πόσα έσοδα μπορούν να αντληθούν», προσέγγιση η οποία μάλλον δείχνει και μια διάσταση απόψεων σε σχέση με την ΕΕ. 

 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home