Τι βαθμό σου έχει βάλει το Facebook;

Τι βαθμό σου έχει βάλει το Facebook;
Η τάξη του Facebook (φωτογραφία εν ώρα διαλείμματος)

Κάθε like που κάνεις, κάθε Share, κάθε δημοσίευσή σου, κάθε γελάκι ή καρδούλα που “κολλάς” στα ποστ των άλλων αλλάζει τον βαθμό που σου έχει βάλει το Facebook.

Ναι φίλη και φίλε, το Facebook μας βαθμολογεί για κάθε μας ενέργεια σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το μακρινό 1 και κρατάει για την πάρτη του τις καρτέλες με τους βαθμούς μας. Μπορεί κάποια στιγμή να μας τους δώσει σε κάποια τελετή αποφοίτησης που θα πετάμε ενθουσιασμένοι στον αέρα τα ποντίκια και τα πληκτρολόγιά μας, αλλά για την ώρα τα κρατάει φυλαγμένα από τα αδιάκριτα μάτια ή τουλάχιστον έτσι λέει.

Τα αποκαλυπτήρια των πρακτικών του Facebook έρχονται από την Washington Post (οι καχύποπτοι βεβαίως θα θυμίσουν πως η ιστορική εφημερίδα ανήκει σήμερα στον Jeff Bezos της Amazon). Φαίνεται πως μετά το φιάσκο με την αξιολόγηση των δημοσιεύσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να διασπείρονται δεξιά και αριστερά κάθε είδους μούφες (δηλαδή fake news) , το Facebook στράφηκε προς τους ίδιους τους χρήστες με μια απλή - λογική. Αν κάποιος δημοσιεύει διαρκώς μούφες πάει να πει πως δεν είναι και τόσο αξιόπιστος και παίρνει χαμηλό βαθμό (τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου). Όσοι δεν “τσιμπάνε” εύκολα στο αγκίστρι των fake news ή δεν πολυγουστάρουν τους συνωμοσιολόγους που υποστηρίζουν πως οι κακοί κρύβουν τη θεραπεία για τον καρκίνο, μας ψεκάζουν και το βράδυ μας βομβαρδίζουν με μολυσμένα ηλεκτρόνια από μια μυστική βάση που βρίσκεται 300.000 χλμ. πάνω από την επίπεδη Γη μας, παίρνουν μεγαλύτερη βαθμολογία.

Πρόσεξε τώρα, υποτίθεται πως αν κάποιος από τη δεύτερη ομάδα πέσει θύμα κάποιου ομαδικού ριπορτ πως τάχα ποστάρει αμφίβολης ποιότητας υλικό, το Facebook θα αγνοεί τις αναφορές ή τέλος πάντων θα είναι προσεκτικό στο αν θα επιβάλει κυρώσεις ή όχι.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη στελέχη της εταιρείας, το σύστημα προστατεύει από τη στοχοποίηση χρηστών μόνο και μόνο επειδή οι απόψεις τους και το υλικό που δημοσιεύουν δεν αρέσει σε άλλους.

Βεβαίως αυτή είναι η επίσημη ερμηνεία. Ενα σύστημα που είναι κρυμμένο από τον κόσμο (δεν μιλάμε εδώ για χαριτωμενιές τύπου Klout) που λειτουργεί άγνωστο πώς και βρίσκεται στην καρδιά μιας εταιρείας που έχει κάποια θεματάκια με το προσωπικό απόρρητο όπως έδειξε και η υπόθεση της Cambridge Analytica δεν είναι και ο ορισμός του ονείρου για τους χρήστες δηλαδή για όλους μας.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,FACEBOOK,FAKE NEWS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home