Ελα εδώ να σου πούμε μια ιστορία, ό,τι πρέπει για αυτή την ώρα της ημέρας. Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε μια κοπέλα, η Ελίζαμπεθ Χολμς, καμία σχέση με τον Σέρλοκ, που είχε φτιάξει μια εταιρεία που την έλεγαν Theranos.
Η Χολμς και οι συνεργάτες της είχαν καταφέρει να πείσουν τους πάντες (ή σχεδόν τους πάντες) πως είχαν αναπτύξει μια τεχνολογία χάρη στην οποία ένα τσιρότο που θα έβαζες στο χέρι σου (σαν τα τσιρότα νικοτίνης για παράδειγμα) θα μπορούσε να διαγνώσει πιθανές ασθένειες. Μπορείς να το φανταστείς; Ενα τόσο δα τσιρότο θα μπορούσε να σε ειδοποιήσει εγκαίρως και να σε στείλει στον γιατρό για να μην καταλήξεις, ίσως, μακαρίτης.
Η 19χρονη Χολμς έγινε γρήγορα αγαπημένο θέμα μεγάλων μέσων όπως το Wired και το Fortune. Το New Yorker ασχολήθηκε επίσης μαζί της και στη συνέντευξή της στο συγκεκριμένο περιοδικό κάποιοι αναγνώρισαν μια κάποια ασάφεια στα λεγόμενά της.
Αυτό ήταν και η αρχή του τέλους για την Theranos που χάρη σε διάφορα τσακάλια του επιχειρείν και του επενδύειν είχε φτάσει να αποτιμάται εννέα δισ. δολάρια. 9.000.000.000 φίλε και φίλη για μια εταιρεία που στην πραγματικότητα κανείς δεν ήξερε τι έκανε.
Το θαύμα κράτησε μέχρι που ένας παθολόγος ασχολήθηκε με το θέμα και επικοινώνησε με τον Τζον Κάριρου της Wall Street Journal, η απάτη ξεσκεπάστηκε και η Χολμς από αγαπημένη των μίντια έγινε αποδιοπομπαίος τράγος.
Η Theranos έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, η Χολμς αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και οι κυνηγοί ιστοριών επιτυχίας και εύκολου πλούτου στην Σίλικον Βάλεϊ θα συνεχίσουν για τις επόμενες πρωτοσέλιδες φούσκες.
Σχόλια