Στη μεγάλη λίστα με τα εκνευριστικά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτή τη ζωή περιλαμβάνονται οι υποχρεωτικές ενημερώσεις στο software υπολογιστών, tablets και smartphones. Κάθεσαι όμορφα και ωραία και δουλεύεις (ή κάνεις πως δουλεύεις) χωρίς να πειράζεις κανέναν και ξαφνικά σου σκάνε μηνύματα στην οθόνη για ένα πολύ πολύ σημαντικό update που χωρίς αυτό ποιος ξέρει τι κακό θα πάθεις. Και καλά να σου βγαίνουν τα μηνύαμτα και να σε ενημερώνουν. Αν όμως η συσκευή ενημερώνεται από την κατασκευάστρια εταιρεία μήπως νιώθεις λίγο σαν πιόνι, σαν να μην σου ανήκουν όσα νομίζεις πως σου ανήκουν;
Αυτό πάνω κάτω ένιωσαν κάμποσοι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων Google Pixel που είδαν ξαφνικά στην οθόνη τους να εμφανίζεται ένα εικονίδιο σχετικό με την εξοικονόμηση της μπαταρίας. Κάποιοι μπορεί να σκέφτηκαν πως ενεργοποίησαν τη λειτουργία κατά λάθος, κάποιοι άλλοι πως η λειτουργία ενεργοποιείται από μόνη της και κάποιοι άλλοι είπαν πως αφού η μπαταρία τους ήταν στο 100% δεν υπήρχε λόγος να ενεργοποιείται λειτουργία εξοικονόμησης άρα κάτι άλλο συμβαίνει.
Ψάξε ψάξε θα το βρεις και το μυστήριο λύθηκε με την παραδοχή της Google πως έκανε ένα πείραμα το οποίο όμως “ξέφυγε” από το εργαστήριο με αποτέλεσμα άγνωστος αριθμός συσκευών σε όλο τον κόσμο (κυρίως στις ΗΠΑ βεβαίως) να λάβει αυτήν την ενημέρωση λογισμικού χωρίς να το έχει ζητήσει.
H Google παραδέχθηκε το σφάλμα της και η καρδιά πολλών κατόχων Pixel πήγε στη θέση της αλλά τέθηκε και πάλι το ερώτημα του ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες, πού ακριβώς μια εταιρεία μπορεί να παρεμβαίνει και πότε και αν αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται αυτομάτως ή με προηγούμενη έγκριση από κάποιον που θα επιβλέπει τη διαδικασία, ώστε να είναι σίγουρο πως δεν γίνονται λαθροχειρίες.
Σχόλια