Θεωρούμε περιττό να κάνουμε συστάσεις για τον σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, οπότε πηγαίνουμε απευθείας στο παρασύνθημα. Το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε και το χρησιμοποιούμε σήμερα έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της ανοικτής δομής που το βοήθησε να αναπτυχθεί κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να περνάνε τις ώρες τους στις περιτοιχισμένες μεγα-κοινότητες του Facebook, του Twitter και των άλλων κοινωνικών δικτύων και να παραχωρούν περιεχόμενο (κείμενα, εικόνες, βίντεο) για δημοσίευση σε διάφορες πλατφόρμες με αντάλλαγμα μικρές δόσεις ντοπαμίνης που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο χάρη σε likes, shares, retweets και εικονικά χειροκροτήματα.
Ο σερ Μπέρνερς Λι αποφάσισε να σταματήσει για λίγο τη διδασκαλία στο MIT και να περιορίσει τη συμμετοχή του στο World Wide Web Consortium για να αφιερωθεί σε ένα νέο εγχείρημα που έχει ως στόχο να μας ξαναδώσει τον έλεγχο στις πληροφορίες που διανέμουμε στο διαδίκτυο.
Το νέο εγχείρημα ονομάζεται Solid και υλοποιείται από τη νέα εταιρεία του “μπαμπά” του Web, την inrupt.
Με το Solid, λέει ο σερ Μπέρνερς Λι, κάθε χρήστης θα ορίζει με ακρίβεια ποιες εφαρμογές θα έχουν πρόσβαση σε ποια δεδομένα και ποιες εφαρμογές θα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, Ο καθένας θα έχει πλήρη έλεγχο στα δεδομένα του και θα μπορεί να επιλέξει ακόμα και να τα διατηρεί αποθηκευμένα σε έναν εικονικό server στο σπίτι του, αντί να τα ανεβάζει στα υπολογιστικά “σύννεφα” άλλων παρόχων.
Η υπηρεσία και το όλο εγχείρημα κάνουν τα πρώτα τους βήματα αλλά ο σερ Μπέρνερς Λι φροντίζει ήδη από τώρα να ξεκαθαρίσει πως η πλατφόρμα Solid θα προσφέρεται επί πληρωμή και όχι δωρεάν. Το ελεύθερο λογισμικό έχει σιγουρα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, λέει ο σερ Μπέρνερς Λι, όμως είναι εξίσου σημαντικό να παρατηρήσουμε πως πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Εχει ένα δίκιο εδώ που τα λέμε. Η βασική πλατφόρμα του Solid είναι ήδη σε λειτουργία και μπορείς να κάνεις (δωρεάν) εγγραφή. Σιγά σιγά, υποθέτουμε, θα αρχίσουν να προστίθενται υπηρεσίες και εφαρμογές και κάποια στιγμή -σχετικά σύντομα μάλλον- θα δούμε αν το όραμα του σερ Μπερνερς Λι μπορεί να υλοποιηθεί ή αν ο κόσμος είναι -εν μέρει και εθελοντικά- παγιδευμένος στις κλειστές πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οδηγούμαστε σε ένα διαδίκτυο δύο ταχυτήτων, όπου εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα (ή την ευαισθησία) να διαφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα θα χρησιμοποιούν πιο ασφαλείς υπηρεσίες για τις οποίες θα μπορούν να πληρώσουν και οι άλλοι θα συμβιβάζονται με την ιδέα των “δωρεάν” υπηρεσιών γνωρίζοντας πως οι ίδιοι αποτελούν το εμπόρευμα.
Σχόλια