H σχέση μας με το Internet μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, με το χρόνο που αφιερώνουμε online να αυξάνεται διαρκώς. Όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες, ένας μέσος χρήστης αφιερώνει περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα σε κοινωνικές πλατφόρμες ή ακόμα και το 1/3 του online χρόνου σε κοινωνικά μέσα, ενώ όσο μειώνονται οι ηλικίες τόσο αυξάνονται οι παραπάνω αριθμοί. Όμως, όπως θα έπρεπε να γνωρίζουμε, όσο περισσότερο χρόνο είμαστε online τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εκτεθούμε σε κίνδυνους του Internet. Πιθανότητες που μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά υιοθετώντας πέντε απλές πρακτικές στην καθημερινότητά μας, όπως προτείνει η ESET. Συγκεκριμένα, οι πέντε αυτές είναι:
Αναγνωρίζουμε το βαθμό επικινδυνότητας. Το Α και το Ω της online ασφάλειας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αποτελούμε δυνητικά ένα πιθανό στόχο και ότι παντού ελλοχεύουν κίνδυνοι. Μαζί με εμάς, το διαδίκτυο χρησιμοποιούν πολλοί κυβερνοεγκληματίες που δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να κλέψουν δεδομένα, χρήματα ή και τα δύο, εξελίσσοντας διαρκώς τα εργαλεία τους και τις τεχνικές επίθεσης. Αποδεχόμενοι αυτή την πραγματικότητα, δεν σταματάμε να κάνουμε το έργο τους όσο πιο δύσκολο γίνεται, βελτιώνοντας τα τρωτά σημεία στις συσκευές και το λογισμικό μας.
Μαθαίνουμε να είμαστε υπεύθυνοι χρήστες. Οι κυβερνοεγκληματίες γνωρίζουν πολύ καλά τις αδυναμίες των χρηστών: εμπιστεύονται υπερβολικά γρήγορα, είναι περίεργοι να μάθουν πράγματα, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν συνανθρώπους τους, παίρνουν βιαστικές αποφάσεις και άλλα πολλά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Σε αυτά ακριβώς στηρίζονται για να αποσπάσουν δεδομένα ή χρήματα με κακόβουλες εκστρατείες phising. Η βασική γραμμή άμυνας είναι να μην εμπιστευόμαστε οποιοδήποτε μήνυμα λαμβάνουμε και να προσέχουμε πριν ανοίξουμε οποιοδήποτε σύνδεσμο ή συνημμένο. Βεβαιωνόμαστε ότι το μήνυμα και ο αποστολέας του είναι αυθεντικά, και, σε περίπτωση αμφιβολίας, διαγράφουμε την επικοινωνία οριστικά.
Χρησιμοποιούμε ενημερωμένα συστήματα και λογισμικό. Εγκαθιστώντας στις συσκευές μας τις απαραίτητες ενημερώσεις και επιδιορθώσεις μόλις κυκλοφορήσουν, έχουμε ήδη φροντίσει να μειώσουμε τις πιθανότητες εισόδου των εισβολέων στα συστήματά μας. Ο ευκολότερος τρόπος για αυτή τη διαδικασία είναι να έχουμε ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτόματων ενημερώσεων. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας με πολλαπλά στρώματα άμυνας και μια ποικιλία τεχνικών ανίχνευσης, έχουμε στη φαρέτρα μας ακόμη ένα όπλο, που αποτρέπει τις διαρκώς εξελισσόμενες απειλές από το να εισέλθουν στη συσκευή μας.
Είμαστε στα social media –αλλά με υπευθυνότητα. Οι περισσότεροι χρήστες εμφανίζουν μία «χαλαρή» διάθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιστεύοντας ότι βρίσκονται σε ένα οικείο, φιλικό περιβάλλον. Αντίθετα, τα social media αποτελούν μια πολύτιμη πλατφόρμα για τους απατεώνες, από όπου μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και να οργανώσουν αποτελεσματικές καμπάνιες phishing. Επιπλέον, κίνδυνος υπάρχει κι αν ο λογαριασμός κάποιου φίλου μας πέσει θύμα επίθεσης, ή ακόμη και κάποιου διάσημου προσώπου, όπως συνέβη παλιότερα με το χακάρισμα του λογαριασμού του Kevin Bacon στο Twitter. Το βασικό προληπτικό μέτρο στην περίπτωση αυτή είναι να μην αποκαλύπτουμε τις ιδιωτικές μας πληροφορίες online, καθώς και να εξετάζουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου των λογαριασμών μας σε τακτική βάση.
Εκπαιδευόμαστε στη δημιουργία ασφαλών διαπιστευτηρίων. Η δημιουργία σωστών διαπιστευτηρίων αποτελεί μία σημαντική πρακτική ασφάλειας. Προσέχουμε να δημιουργούμε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης ή φράσεις πρόσβασης, ειδικά για λογαριασμούς που φιλοξενούν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε κοινό κωδικό σε διάφορους λογαριασμούς, καθώς, αν αυτός πέσει στα χέρια κυβερνοεγκληματία, αυτόματα κινδυνεύουν και οι υπόλοιποι. Πρόσφατα, βρέθηκε ότι περισσότερες από τέσσερις στις δέκα προσπάθειες σύνδεσης παγκοσμίως γίνονται από αυτοματοποιημένα εργαλεία που αναπτύχθηκαν με στόχο την παραβίαση λογαριασμών. Αξίζει να ενεργοποιήσουμε ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας πέρα από τον κωδικό πρόσβασης, προσθέτοντας έναν επιπλέον παράγοντα επαλήθευσης ταυτότητας. Παρόλο που δεν είναι πανάκεια, ο έλεγχος ταυτοποίησης διπλού παράγοντα θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία του λογαριασμού μας ενάντια σε πιθανές επιθέσεις.
Σχόλια