Μάλλον το κακό με τα κρυπτονομίσματα έχει παραγίνει και πρέπει να μπει ένα όριο, τουλάχιστον αν βασιστούμε σε όσα λένε οι επιστήμονες.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature αναφέρει πως η συνολική ενέργεια που καταναλώθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2016 ως τις 30 Ιουνίου 2018 για την "εξόρυξη" Bitcoin, Ethereum, Litecoin και Monero έφτασε τα 17, 7, 7 και 14 MJ αντίστοιχα προκειμένου να "παραχθεί" αξία ενός δολαρίου. Η συμβατική εξόρυξη αλουμινίου (βασικά, βωξίτη), χαλκού, χρυσού, πλατίνας και σπάνιων γαιών κατανάλωσε, αντίστοιχα, ενέργεια 122, 4, 5, 7 και 9 MJ, πράγμα που σημαίνει πως με την εξαίρεση του αλουμινίου η συμβατική εξόρυξη καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με την "εξόρυξη" κρυπτονομισμάτων.
Τα τέσσερα κρυπτονομίσματα που αναλύθηκαν στην μελέτη των επιστημόνων Μαξ Κράουζε και Θάμπετ Τολάιματ παρήγαγαν 3 με 15 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Βεβαίως η συνεισφορά στη μόλυνση του περιβάλλοντος εξαρτάται από το πού γίνεται η "εξόρυξη". Η Κίνα, για παράδειγμα, δεν κάνει χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ίδια έκταση που το κάνει ο Καναδάς και έτσι η "εξόρυξη" στην ασιατική χώρα είναι πιο βρώμικη διαδικασία σε σχέση με τη χώρα της Β. Αμερικής.
Η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι η μόνη που προκαλεί ανησυχία. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάη αναφέρει πως μόνο το bitcoin μπορεί να ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ως και 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2033, αν δεν ληφθούν μέτρα.
Σχόλια