Αν νόμιζες πως θα βγει η χρονιά χωρίς μια ακόμη αποκάλυψη για τις λαθροχειρίες του Facebook κάνεις μεγάλο λάθος.
Οι σημερινοί New York Times αποκαλύπτουν πως με βάση μια μεγάλη σειρά από έγγραφα το Facebook έδινε σε μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και το Spotify εκτεταμένη πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία χρηστών και εξαιρούσε τις συγκεκριμένες εταιρείες από τους μηχανισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Ωραίο ε;
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως έχει στη διάθεσή της τεράστιο όγκο υλικού που αποδεικνύει πως το Facebook όχι μόνο δεν είχε υψώσει τείχη γύρω από τα δεδομένα των χρηστών αλλά τα είχε κάνει φειγ βολάν. Τα όσα έχει πράξει το Facebook μάλλον θα κάνουν πολλές τρίχες να σηκωθούν όρθιες:
Η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft είχε πρόσβαση στα ονόματα όλων των φίλων ενός χρήστη του Facebook χωρίς να έχει δοθεί προηγουμένως η απαραίτητη συναίνεση. Το Netflix και το Spotify είχαν πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα, η Amazon μπορούσε να βλέπει ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας, το Yahoo να βλέπει δημοσιεύσεις των φίλων ενός χρήστη και όπως φαίνεται όσο πιο βαθιά ψάξει κανείς τόσο περισσότερα θα βρίσκει.
Συνολικά 150 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν μέσω διμερών συμφωνιών που είχαν συνάψει με το Facebook και οι οποίες ήταν σε ισχύ το 2017. Είχαν δηλαδή περάσει έξι χρόνια από τη συμφωνία του Facebook με την αμερικανική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για τη μη χρήση των δεδομένων των χρηστών χωρίς τη συναίνεσή τους. Φαίνεται πως αυτή η συμφωνία αποτέλεσε κουρελόχαρτο.
Ο υπεύθυνος για τα θέματα απορρήτου του Facebook υποστηρίζει πως δεν υπάρχει παράβαση και πως οι εταιρείες με τις οποίες είχε υπογράψει συμφωνίες δεν έκαναν κακή χρήση των δεδομένων.
Εμείς πάλι νομίζουμε πως το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο έχει μπλέξει σε βαθμό που μπορούμε να μιλάμε για Facebook-gate.
Σχόλια