Εδώ και μερικά χρόνια βλέπουμε την αναβίωση των δίσκων βινυλίου που συνοδεύτηκε από την επανεμφάνιση των πικάπ στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Αλλά ποιος στο καλό θυμήθηκε την κασέτα;
΄Οσοι έζησαν (ζήσαμε) την περίοδο πριν την εμφάνιση των CD γνωρίζουμε φυσικά πόσο άβολο μέσο ήταν η κασέτα, αφού ως ένα κατεξοχήν σειριακό μέσο έπρεπε να ξέρεις σε ποιο ακριβώς σημείο της ταινίας θα έβρισκες το τραγούδι που ήθελες. Δεν ήταν καθόλου σπάνιο το φαινόμενο το κασετόφωνο να "μασάει" την ταινία και επίσης δεν έλειπαν τα ατυχήματα με κοψίματα, ενώ η ποιότητα του ήχου μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου.
Ομως στις ΗΠΑ το 2018 υπήρξε άνοδοσ 19% στις πωλήσεις κασετών. Βεβαίως το ποσοστό ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά μιλάμε για μόλις 118.200 τεμάχια σε σύγκριση με τα 99.400 που πουλήθηκαν το 2017 και κυρίως αφορούν μουσικές παραγωγές των προηγούμενων ετών.
Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου αυξήθηκαν κατά 12% στις ΗΠΑ και άγγιξαν αλλά δεν έφτασαν το όριο των 10 εκατ., όπου και πάλι το ενδιαφέρον των αγοραστών τράβηξαν παλαιότερες παραγωγές από συγκροτήματα και καλλιτεχνες όπως οι Beatles, οι Fleetwood Mac και ο Michael Jackson.
Φυσικά το "άυλο" streaming παραμένει το κυρίαρχο μέσο διανομής της μουσικής και εμφάνισε αύξηση 41,8% σε όρους όγκου, ενώ ο μεγάλος χαμένος είναι το CD. Ναι μεν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αγόρασαν 60 εκατ. CD μουσικής αλλά αυτός ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 18,5% σε σύγκριση με το 2017. Η πτώση αποδίδεται στο γεγονός ότι το CD δεν έχει τη "γλύκα" του βινυλίου ούτε τον ρετρό χαρακτήρα του, άσε που όπως όλοι λίγο πολύ έχουμε μάθει τα τελευταία τριάντα χρόνια, τα CD κάθε άλλο παρά άφθαρτα είναι.
Σχόλια