Τους 900.000 πλησίασαν οι χρήστες των λύσεων ασφάλειας της Kaspersky Lab που δέχθηκαν επιθέσεις από banking Trojans κατά τη διάρκεια του 2018. Ειδικότερα, ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τους 889.452, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης 15,9% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, οι επιθέσεις με τραπεζικά trojans ή “bankers” είναι ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς για τους ψηφιακούς εγκληματίες, καθώς είναι επικεντρωμένοι στο άμεσο οικονομικό όφελος. Αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά υποκλέπτουν τα στοιχεία εισόδου των θυμάτων τους από πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών και online τραπεζικά συστήματα και έπειτα στέλνουν τα δεδομένα στους επιτιθέμενους που κρύβονται πίσω από το Trojan.
Από τους 889.452 χρήστες που δέχθηκαν επίθεση, σχεδόν το 25% ήταν άνθρωποι του επιχειρηματικού κλάδου, μέγεθος που έχει παραμείνει σχετικά σταθερό τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ξεκάθαρος: Όσο οι επιθέσεις σε καταναλωτές παρέχουν στους επιτιθέμενους πρόσβαση σε τραπεζικά συστήματα ή συστήματα πληρωμών, τα επιτυχημένα χτυπήματα στους υπαλλήλους μπορεί να παρέχουν πλήρη πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους των εταιρειών.
Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί υποδεικνύουν επίσης ότι η Ρωσία δέχθηκε τις περισσότερες επιθέσεις το 2018, υπολογίζοντας ότι το 22% των χρηστών παγκοσμίως που δέχθηκαν επίθεση από τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό ήταν κάτοικοι της Ρωσίας. Ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 20% και η Ινδία με 4%.
Για την προστασία των χρηστών από phishing οικονομικού χαρακτήρα, οι ειδικοί της Kaspersky Lab συνιστούν στους χρήστες να μην εισάγουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας αν δεν είναι σίγουροι για την αξιοπιστία του site, να χρησιμοποιούν μία αξιόπιστη λύση ασφάλειας (όπως τα προϊόντα της, Kaspersky Security Cloud και Kaspersky Internet Security) και να εφαρμόζουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας σε όλες τις συσκευές.
Για τις επιχειρήσεις η εταιρεία προτείνει την τακτική εκπαίδευση των υπαλλήλων τους σε θέματα ασφάλειας στο Internet, διεξάγοντας ακόμα και προσομοίωση επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος, όπως επίσης και την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών ανίχνευσης και απόκρισης, όπως το Kaspersky Endpoint Detection and Response.
Σχόλια