Σε μια κίνηση προστατευτισμού, που σε ένα βαθμό έχει κοινές καταβολές με προηγούμενες κινήσεις στις ΗΠΑ, προχωράει η Ιαπωνία, η οποία θέτει κάτω από ισχυρούς περιορισμούς τη συμμετοχή ξένης ιδιοκτησίας από το μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων εταιρειών στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Όπως διαβάζουμε στο Reuters, ο νέος νόμος που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου, έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο και τη διαρροή τεχνολογίας προς την Κίνα. Μάλιστα, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση ήρθε την ίδια ημέρα στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας.
Από το αρμόδιο ιαπωνικό Υπουργείο η σχετική δήλωση ανέφερε ότι η χώρα λαμβάνει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την εθνική ασφάλειά της, χωρίς όμως να προσδιορίζονται επακριβώς είτε οι εταιρείες είτε οι χώρες που εφαρμόζονται οι περιορισμοί ιδιοκτησίας. Ωστόσο, η κοινή ανακοίνωση των τριών αρμόδιων Υπουργείων, σημείωσε ότι ο νέος νόμος θα εφαμοστεί σε 20 συνολικά κλάδους, όπως για παράδειγμα η αεροπορική ή η οπλική βιομηχανία ή η πυρηνική ενέργεια. Σ' αυτούς τους κλάδους θα εφαρμόζονται πλέον έλεγχοι για το κεφάλαιο που προέρχεται επενδυτές του εξωτερικού. Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη νομοθεσία θα επιβάλλει στους ξένους επενδυτές να υποβάλλουν αναφορά στην ιαπωνική κυβέρνηση και να περνούν από έλεγχο, εφόσον αποκτήσουν το 10% μιας εισηγμένης εταιρείας ή μετοχές μιας μη εισηγμένης. Μάλιστα, η ιαπωνική κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα ακόμα και να ακυρώσει τα σχέδια των επενδυτών, εφόσον δεν ικανοποιηθούν από τις αναφορές τους.
Σχόλια