Στην αλυσίδα των ειδήσεων που δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι και πολύ βολικά προστέθηκε προχθές ένας ακόμα κρίκος, αυτή τη φορά μετά τη δημοσιοποίηση μίας έκθεσης της Oxford Economics (εταιρείας που δεν έχει σχέση με το ομώνυμο πανεπιστήμιο).
Σύμφωνα με την έκθεση, τα ρομπότ θα πάρουν 20 εκατ. θέσεις εργασίας σε μονάδες μεταποίησης και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις μέχρι το 2030, επιδεινώνοντας την κοινωνική ανισότητα αλλά (φυσικά) αυξάνοντας την παραγωγή.
Πιο ευάλωτες είναι οι περιοχές του κόσμου όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν αυξημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια όσο πιο απλή και επαναλαμβανόμενη η δουλειά τόσο πιο πιθανό να την αναλάβει κάποια στιγμή ένα ρομπότ και επειδή οι επαναλαμβανόμενες δουλειές βρίσκονται συχνά πυκνά σε αναπτυσσόμενες χώρες, εκείνοι που θα βρεθούν χωρίς εργασία είναι βεβαίως οι ασθενέστεροι από επαγγελματικής πλευράς.
Βεβαίως η τεχνολογική εξέλιξη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας που (ίσως) είναι καλύτερα αμειβόμενες από εκείνες που χάνονται. Ομως υπάρχει μια παρατήρηση ότι η ταχύτητα της τεχνολογικής εξέλιξης είναι τέτοια που δημιουργείται ένα κενό δεξιοτήτων. Κοντολογίς, οι άνθρωποι που μεταφέρονται σε υψηλών δεξιοτήτων θέσεις είναι λιγότεροι από εκείνους που μένουν άνεργοι.
Τα ρομπότ θα δημιουργήσουν -κατά την έρευνα- ένα μέρισμα ύψους 5 τρισ. δολαρίων πράγμα που αμέσως μετά γεννά το προφανές ερώτημα - ποιος θα… χαρεί αυτό το μέρισμα;
Οι αυτοματισμοί θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν εντάσεις σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες (μετάφραση, περίμενε περισσότερα “κίτρινα γιλέκα” και περίμενε περισσότερους λαϊκιστές και μεσσίες που θα προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν την ανασφάλεια ή και την οργή των ανθρώπων), λένε οι συντάκτες της έρευνας και προσθέτουν πως μετά τη βιομηχανία και μετά από τομείς όπως οι αποθήκες και, ευρύτερα, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, τα ρομπότ θα έρθουν να πάρουν θέσεις και στον τομέα των υπηρεσιών.
Το ιδανικό σενάριο κατά τους συντάκτες της έρευνας είναι το μέρισμα των 5 τρισ. δολαρίων να χρησιμοποιηθεί ώστε να βρουν χείρα βοηθείας (με τη μορφή της επιμόρφωσης μάλλον και όχι των επιδομάτων) όσοι επηρεαστούν.
Η επόμενη δεκαετία, προσθέτουν, θα χαρακτηριστεί από την ικανότητα των πολιτικών συστημάτων να διαχειριστούν την κοινωνική επίπτωση του αυτοματισμού.
Δύσκολα θέματα...
Σχόλια