Το πρόστιμο-χάδι των 5 δισ. δολαρίων στο Facebook

Καλά που δεν πάθαμε και τίποτα, που λέει και το ανέκδοτο

Deasy @ 25.07.2019
Το πρόστιμο-χάδι των 5 δισ. δολαρίων στο Facebook

 

Με μια δημόσια δήλωση μετάνοιας και αυτομαστιγώματος, πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων και την ανάληψη νέων υποχρεώσεων το Facebook έκλεισε στις ΗΠΑ τον φάκελο της υπόθεσης Cambridge Analytica, αρκετά πιο εύκολα από ό,τι ίσως θα περίμενε ο Mark Zuckerberg και το επιτελείο του.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου (την FTC) το Facebook συμφωνεί να βάλει επιπλέον μηχανισμούς προστασίας του απορρήτου, περισσότερους μηχανισμούς καταγραφής, τεκμηρίωση και αντιμετώπιση κινδύνων και αναλυτικές αναφορές σε τριμηνιαία βάση. Ο Μαρκ θα είναι προσωπικά υπεύθυνος δεδομένου πως ο ίδιος θα υπογράφει τις εκθέσεις συμμόρφωσης, ενώ θα υπάρχει ανεξάρτητη επίβλεψη και αξιολόγηση των επιδόσεων του Facebook στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

“Ο χειρισμός μας στην υπόθεση της Cambridge Analytica προκάλεσε την απώλεια της εμπιστοσύνης των ανθρώπων που εξαρτώνται από εμάς για την προστασία των δεδομένων τους. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τους ρυθμιστές αλλά αφορά και την εκ νέου οικοδόμηση της σχέσης με τους ανθρώπους” αναφέρει το Facebook στη σχετική -κομματάκι μελό, επιτρέψτε μας να σημειώσουμε- ανακοίνωσή του.

Μάλιστα το Facebook παραδέχεται πως ακόμα και τώρα υπήρχαν αδυναμίες στα συστήματά του που επέτρεπαν σε συνεργάτες του κοινωνικού δικτύου να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες δεδομένων. Αν και δεν υπήρξε κάποια κατάχρηση ή παράνομη συμπεριφορά, η νέα συμφωνία θα διασφαλίσει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβαίνει στο μέλλον. Αν ησυχάσατε με αυτά μπορείτε να το πείτε και σε εμάς.

Βεβαίως το πρόστιμο των 5 δισ. είναι μεν βαρύ αλλά για τα δεδομένα του Facebook δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο. Ο μεγάλος φόβος του Facebook δεν είναι οι κυρώσεις αλλά κάτι άλλο, ενόψει μάλιστα και της επιχειρούμενης εισόδου του στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με το Libra - η ενδεχόμενη υποχρεωτική διάσπασή του σε μικρότερες εταιρείες με διακριτές δραστηριότητες. Η Αμερική, άλλωστε, έχει τη σχετική εμπειρία από τη δεκαετία του ’80 κιόλας με την υποχρεωτική διάσπαση της AT&T. Αν χρειαστεί θα το ξαναπράξει ίσως όχι με Ρεπουμπλικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο αλλά, πάλι, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος. Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση του Facebook είναι αυτό που προκαλεί εφιάλτες στο επιτελείο του Μαρκ και στον ίδιο τον Μαρκ και όσο αποφεύγεται αυτό το ενδεχόμενο τόσο τα πρόστιμα θα είναι… καλοδεχούμενα…

FACEBOOK,CAMBRIDGE ANALYTICA,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home