Τα τσιπάκια σε ρόλο νευροχειρουργού

Τα τσιπάκια σε ρόλο νευροχειρουργού

Τα πράγματα συγκλίνουν, έρχονται το ένα δίπλα στο άλλο και εκεί που έλεγες “να μια εταιρεία τεχνολογίας” μπορεί αύριο να λες “να μια εταιρεία τεχνολογικής υγείας”.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική είναι πολλά υποσχόμενη και αυτή τη στιγμή γίνονται ουκ ολίγα πειράματα που ίσως κάνουν καλύτερη τη ζωή των πασχόντων στο (ελπίζουμε όχι μακρινό) μέλλον.

Η Intel ξεκίνησε μία συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μπράουν στο πλαίσιο της οποίας θα χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την αποκατάσταση της κίνησης ανθρώπων που έχουν μείνει παράλυτοι μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στα τραυματισμένα νεύρα θα τοποθετηθούν ηλεκτρόδια που θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία, ενώ ένα νευρωνικό δίκτυο θα προσπαθεί να μεταφέρει εντολές κίνησης σε αυτές τις “παρακαμπτηρίους” που θα δημιουργηθούν στο νευρικό σύστημα. Αρχικά η όλη διαδικασία θα γίνεται σε κάποιες μονάδες που θα βρίσκονται έξω από το σώμα του ασθενή, αλλά στόχος είναι να δημιουργηθούν συσκευές που θα μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια μέσα στο σώμα.

Οι ερευνητές πάντως κρατούν μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Εκτιμούν πως είναι αρκετά δύσκολο να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη λύση που θα θεραπεύει την παράλυση αλλά ελπίζουν πως θα ανακαλύψουν πολλά μυστικά για τον τρόπο που λειτουργεί το νευρικό μας σύστημα.

Αυτά συμβαίνουν ή μάλλον θα συμβούν στην Αμερική. Σε μια άλλη εφαρμογή στη Γαλλία ένας παραπληγικός άνδρας κατάφερε να ξαναπερπατήσει με τη χρήση ενός εξωσκελετικού μηχανισμού. Πριν “φορέσει” τον σχετικό εξοπλισμό ο 30χρονος Γάλλος υπεβλήθη σε επέμβαση στη διάρκεια της οποίας δύο ηλεκτρονικοί μηχανισμοί εμφυτεύτηκαν στον εγκέφαλό του και στο σημείο που ελέγχει την κίνηση.

Συνολικά 64 ηλεκτρόδια κάθε εμφυτεύματος “διαβάζουν” την εγκεφαλική δραστηριότητα και στέλνουν εντολές σε έναν υπολογιστή, όπου το σχετικό λογισμικό “διαβάζει” τα εγκεφαλικά κύματα και τα μεταφράζει σε κινήσεις τις οποίες διεκπεραιώνει ο εξωσκελετός. Εντυπωσιακά πράγματα…

 

ΙΑΤΡΙΚΗ,ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home