Μπορεί οι ΗΠΑ δια των αξιωματούχων τους να ζητούν επιτακτικά από τους συμμάχους τους να αποκλείσουν την Huawei και, ενδεχομένως, άλλους κατασκευαστές από τα δίκτυα 5ης γενιάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι σύμμαχοι θα υπακούσουν.
Η Γερμανία το κατέστησε σαφές και με επίσημο τρόπο που δεν σηκώνει αμφισβήτηση. “Η προσέγγισή μας είναι η εξής: Δεν θα λάβουμε προληπτικά μέτρα εναντίον οποιουδήποτε παίκτη, οποιασδήποτε εταιρείας” είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τη Δευτέρα και ίσως στο άκουσμα της είδησης να ακούστηκαν ορισμένες άκομψες εκφράσεις στον Λευκό Οίκο.
Τις επόμενες ημέρες η επιτροπή τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας θα δημοσιεύσει αναλυτικές τεχνικές κατευθύνσεις για τα δίκτυα 5G. Σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες φαίνεται πως υπήρχαν αρχικά σκέψεις να τεθούν εμπόδια για τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όμως το ζήτημα λύθηκε με άνωθεν (λέγε με Άνγκελα Μέρκελ) παρέμβαση. Βεβαίως οι λόγοι της καγκελαρίου δεν ήταν αλτρουιστικοί, αλλά φοβήθηκε πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε αντίποινα από την Κίνα και σε μια εποχή οικονομικής επιβράδυνσης δεν είναι σοφό να τα βάζεις με μια τόσο μεγάλη αγορά. Ιδίως αν είσαι μια εξαγωγική οικονομία όπως η γερμανική.
Βεβαίως η απόφαση του Βερολίνου να μην απαγορεύσει τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς προκαλεί αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο στη Γερμανία, οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκη συνδεδεμένες με τις αντικινεζικές ορέξεις του Ντόναλντ Τραμπ. Οι επικριτές της Κίνας σημειώνουν πως ένας νόμος του 2017 δίνει στο Πεκίνο τη δυνατότητα να υποχρεώσει τις εταιρείες της χώρας να παραχωρήσουν πόρους τους για την παροχή πληροφοριών πάσης φύσεως και αυτό το νομοθέτημα όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι βούτυρο στο ψωμί όσων βλέπουν με μισό μάτι την κινεζική ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας.
Σχόλια