Decentralized 2019: από τη θεωρία στην πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain

Deasy @ 12.11.2019
Decentralized 2019: από τη θεωρία στην πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain

Οι υψηλές προσδοκίες, οι απεριόριστες δυνατότητες εφαρμογής αλλά και οι προκλήσεις της τεχνολογίας Blockchain αναδείχθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο Decentralized 2019, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα.

 

Blockchain, μας αφορά όλους

Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, κάπου ανάμεσα στο χρόνο μεταξύ θεωρίας και πράξης. Οι προσδοκίες είναι πολλές, αφού όλοι θεωρούν ότι η εφαρμογή της τεχνολογίας θα δημιουργήσει τεράστια οφέλη, σε όποιον κλάδο το επιχειρήσει, βελτιώνοντας πλήθος σημείων της παραγωγικής διαδικασίας. Οι δυνατότητες εφαρμογής σχεδόν άπειρες, αφού όλοι συμφωνούν ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα πεδία, πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπου οι ευκαιρίες έχουν διαγνωστεί από πολύ νωρίς.

Στην κεντρική του ομιλία, ο Δρ Scott Stornetta, που θεωρείται ένας από τους πατέρες της τεχνολογίας Blockchain, ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν στη «δημιουργία αποτελεσματικών εφαρμογών για την αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων». Υπογράμμισε επίσης ότι «το blockchain μας αφορά όλους, μόνο συλλογικά μπορούμε να δημιουργήσουμε αμετάβλητα αρχεία, να διασφαλίσουμε την ισότητα και ένα σύστημα που λειτουργεί». Παρομοιάζοντας το blockchain με την έλευση της τυπογραφίας τον 15ο αιώνα, παρότρυνε όλους να εκμεταλλευτούν την τεράστια δύναμή του για καλό σκοπό.

Στιγμιότυπο από το πάνελ του Decentralized 2019 με κεντρικό άξονα τις κοινωνικές επιπτώσεις και τη συμμετοχή της γυναίκας στο Blockchain.

 

Τα παραδείγματα εφαρμογής που ακούσαμε στο συνέδριο ήταν πολλά. Όπως, στην αγροτική παραγωγή η εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain θα μπορούσε να μας δείχνει όλο το ταξίδι της τροφής και της παραγωγικήςδιαδικασίας, από το σπόρο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το πως έφθασε στο ράφι του καταστήματος. Για την καθηγήτρια Σούλα Λουκά, Διευθύντρια στο Institute For the Future του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Blockchain θα μπορούσε να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία: από την καταπολέμηση των fake news, μέχρι τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Στον ασφαλιστικό κλάδο θα μπορούσε να μειώσει κόστη ασφάλισης αλλά και να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια των δεδομένων, ενώ στην αγορά των ακινήτων για τα αποδεικτικά στοιχεία των ιδιοκτησιών.

H πρόεδρος του Chamber of Digital Commerce, Perianne Boring, σημείωσε ότι είναι μια συναρπαστική εποχή για όσους δουλεύουν πάνω στο Blockchain.

 

Όμως μαζί με τις δυνατότητες εφαρμογής έρχονται και οι προκλήσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα, το πιο σημαντικό μάλλον, είναι οι ρυθμιστικοί κανόνες της εκάστοτε αγοράς, που συνήθως υστερεί σε σχέση με τις ταχύτητες που κινείται η τεχνολογία. Το σημείωσε και στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Πανταζής συνιδρυτής της Hellas Direct, αναφέροντας ότι η εφαρμογή του Blockchain στον ασφαλιστικό κλάδο θα πρέπει να περάσει πρώτα από τις ρυθμιστικές αρχές.

 

Διαφορετικές ταχύτητες κρατών

Μία άλλη πρόκληση είναι οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα κράτη, υποκινούμενες ίσως και από τη λειτουργία της οικονομίας τους. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ, λόγω του «σκληρού δολαρίου», δείχνουν να είναι αρνητικές. Η Κίνα βρίσκεται στην εντελώς αντίπερα όχθη, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να θέλει να εκδόσει το πρώτο κρυπτονόμισμα που θα υποστηρίζεται από μια κεντρική τραπεζική αρχή.

Αλλά ακόμα στους κόλπους της Ευρώπης η προσέγγιση στο blockchain γίνεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Ο Silvio Schembri (Υφυπουργός Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Ψηφιακής Οικονομίας και Καινοτομίας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Μάλτας) δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής των αλλαγών που θα φέρει το Blockchain, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιείται ήδη για το μητρώο επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και δείχνει να ασπάζεται τις θετικές προοπτικές της τεχνολογίας, δεν δείχνει όμως ακόμα έτοιμη να προχωρήσει συντονισμένα. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Εύα Καϊλή στην ομιλία της, (Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο), υλοποιούνται οι πρώτες προσπάθειες να χτίσει τεχνογνωσία πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο και ταυτόχρονα έχουν εξαγγελθεί πρωτοβουλίες χρηματοδότησης εταιρειών και φορέων που εργάζονται πάνω στο Blockchain.  

Αυτή η απόσταση μεταξύ κεντρικών πολιτικών και τεχνικής υποδομής που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι έτοιμη ήταν και ένα σημείο στο οποίο εστίασε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Αντώνης Πολεμίτης. Συγκεκριμένα, από το βήμα του Decentralized 2019, ο κ. Πολεμίτης, προέτρεψε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων και των μεγάλων εταιρειών, να τολμήσουν και να πιέσουν περισσότερο, ώστε να φθάσουμε σε ένα σημείο που τα πολιτικά μέτρα και η τεχνική υποδομή θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα, με τρόπο οργανικό.

O Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Αντώνης Πολεμίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. 

 

H Ελλάδα και το Blockchain

Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής η Ελλάδα δεν θα λέγαμε ότι βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο Κώστας Καλογεράκης (Hellenic Blockchain Hub) στο Decentralized 2019, η ελληνική κοινότητα του Blockchain μεγαλώνει συνεχώς. Ήδη, μόλις 1,5 χρόνο μετά την ίδρυσή του, το Hellenic Blockchain Hub μετράει περισσότερα από 500 μέλη, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη η ελληνική αγορά κρύβει αρκετές ευκαιρίες σε πεδία, όπως ο Δημόσιος τομέας, οι Μεταφορές/Logistics/Εφοδιαστική αλυσίδα, η Ενέργεια και ο Χρηματοπιστωτικός τομέας. Ιδιαίτερα για τον τελευταίο, όπως επισημάνθηκε σε ένα άλλο πάνελ του συνεδρίου, το μικρό μέγεθός του και ο μικρός αριθμός των τραπεζών, προσφέρουν γόνιμο έδαφος για την είσοδο του Blockchain αλλά και άλλων νέων τεχνολογιών, που μπορούν να πάνε μπροστά τον κλάδο.

 

Στοιχεία και αριθμοί του Decentralized 2019

Στο Decentralized 2019 φιλοξενήθηκαν συνολικά περισσότεροι από 100 ομιλητές από 38 χώρες, με το σύνολο των συνέδρων που συμμετείχαν να ξεπερνάει τους 1000.

Το φετινό Decentralized εισήγαγε αρκετές καινοτομίες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, με πρώτη το διαχωρισμό του συνεδρίου σε τρεις διαφορετικές ενότητες (tracks), αυτές των Επιχειρήσεων (Business), της Τεχνολογίας (Technology) και της Ακαδημαϊκής Έρευνας (Academia). Το γεγονός αυτό επέτρεψε τη δυναμική ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών μεταξύ ομιλητών και συμμετεχόντων σχετικά με τις τάσεις και εξελίξεις στον χώρο, και την ανάλυση των τελευταίων χρήσεων και εφαρμογών των τεχνολογιών blockchain και κρυπτονομισμάτων.

Μια ακόμη φετινή καινοτομία αφορούσε στην παροχή πρακτικής εμπειρίας στους συμμετέχοντες, η οποία προωθήθηκε μέσα από δύο ολοήμερα εκπαιδευτικά εργαστήρια πριν από την έναρξη του συνεδρίου (το Corda Bootcamp και το Hyperledger Workshop) σε συνεργασία με τις εταιρείες R3 και Hyperledger.

Όπως έγινε γνωστό, το επόμενο Decentralized, με κεντρικό θέμα την «Εφαρμογή», θα επιστρέψει στη βάση του στην Κύπρο και θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, στις 12-13 Νοεμβρίου 2020.

DECENTRALIZED 2019,BLOCKCHAIN,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home