Σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου η πρόσβαση στο Internet γίνεται αποκλειστικά μέσω του κινητού τηλεφώνου, αφού η υποδομή στα σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα είναι πάρα πολύ φτωχή. Όμως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές χώρες στις οποίες η πρόσβαση στο Internet από το smartphone κοστίζει πολύ ακριβά, αποκλείοντας τον μέσο καταναλωτή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κονγκό, όπου το κόστος μιας καθημερινής δραστηριότητας μπορεί να ανέρχεται σε έως και το 30% του εβδομαδιαίου εισοδήματος ενός νοικοκυριού.
Όπως γίνεται αντιληπτό μια τέτοια πραγματικότητα αποκλείει ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού από τον ψηφιακό κόσμο και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες, όπως το Facebook ή η Google έχουν εξαγγείλει μεγάλα σχέδια για την κάλυψη αυτού του κενού. Σχέδια όμως που μέχρι τώρα μόνο ένα ελάχιστο μέρος τους έχει υλοποιηθεί, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που ρυθμιστικά ζητήματα έχουν οδηγήσει στην απόσυρσή τους.
Η ελληνική Upstream από την πλευρά της έχει προχωρήσει στη δική της λύση, προσφέροντας ήδη δωρεάν πρόσβαση στο Internet σε 215 εκατομμύρια χρήστες smartphones σε πέντε χώρες της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, μέσα από τη συνεργασία της με επτά παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία Zero-D της Upstream, που χρηματοδοτείται από διαφημίσεις, παρέχει μεταξύ άλλων δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση σε μια μηχανή αναζήτησης, στην τοπική και διεθνή ειδησεογραφία και σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.
Μάλιστα, ακόμα και καταναλωτές με μηδενικό υπόλοιπο στους προπληρωμένους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας εξασφαλίζουν μέσω του Zero-D συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Μέσω της υπηρεσίας αυτής η Upstream καταπολεμά το φαινόμενο του αποκλεισμού μιας μεγάλης μερίδας του κοινού από τον ψηφιακό κόσμο και ταυτόχρονα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις πηγές εσόδων τους μέσα από τη διαφήμιση.
Οι πέντε χώρες που εφαρμόζεται η υπηρεσία Zero-D είναι η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική, το Κονγκό, η Τυνησία και η Γκάνα.
Σχόλια