Η TeamViewer επενδύει στα Ιωάννινα με R&D κέντρο

Η TeamViewer επενδύει στα Ιωάννινα με R&D κέντρο

Ιωάννινα. Πρωτεύουσα της Ηπείρου με περίπου 110.000  κατοίκους, απέχει από την Αθήνα περισσότερα από 410 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη άλλα 260 χιλιόμετρα. Οι τακτικές πτήσεις για την πόλη των Ιωαννίνων περιορίζονται μόλις σε 2, αποκλειστικά από την Αθήνα. Η Ήπειρος από την άλλη πλευρά βρίσκεται πολύ ψηλά στην λίστα των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης.

Ενάντια λοιπόν στις πιθανότητες, σε ενδεχομένως πιο προφανείς επιλογές, μία ακόμα μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, αυτή τη φορά η TeamViewer έρχεται να επενδύσει στην πόλη των Ιωαννίνων και στο ανθρώπινο δυναμικό της, δημιουργώντας (από τον Νοέμβριο) το νέο της κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Το 6ο δικό της και το 2ο εκτός Γερμανίας. Μετά από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε σε διάφορες άλλες επιλογές στην Ευρώπη, η γερμανική TeamViewer κατέληξε ότι τα Ιωάννινα είναι η καταλληλότερη. Το υψηλού επιπέδου ταλέντο, που «βγαίνει» από το Πανεπιστήμιο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής (Δυτικής Μακεδονίας, Πάτρας), το γεγονός ότι δεν την έχουν ανακαλύψει άλλες μεγάλες δυνάμεις από το χώρο της τεχνολογίας αλλά και οι… καλές συστάσεις αποτέλεσαν τους κυριότερους λόγους αυτής της επιλογής.

Χθες, ημέρα των επίσημων εγκαινίων του κέντρου R&D της TeamViewer, ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα για την πόλη. Ένα σπουδαίο γεγονός, που καλωσορίστηκε από το σύνολο των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που έδωσαν το παρόν αλλά και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, αλλά και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Για το δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ, και τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα στα σχέδια να αποτελέσει η πόλη ένα σημαντικό κόμβο καινοτομίας, που θα προσελκύσει και άλλες επενδύσεις στο μέλλον. Για τον υφυπουργό κ. Παπαθανάση, η δημιουργία του νέου κέντρου αποτελεί μεταξύ άλλων ένα ακόμα γεγονός που χτίζει στην προσπάθεια της χώρας να φέρει πίσω αξιόλογο δυναμικό που έφυγε τα χρόνια της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κυριαζής, στάθηκε στη συνεργασία Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις (ένα τέτοιο παράδειγμα είναι άλλωστε και αυτό της TeamViewer), προσθέτοντας επιπλέον ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σειρά ενεργειών προκειμένου να προωθήσει την εφαρμοσμένη έρευνα.

 

H ΤeamViewer και το πλάνο της

Η γερμανική εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια, έχει έδρα τη Στουτγάρδη και έχει αναπτύξει την πιο δημοφιλή πλατφόρμα Remote Connectivity, συνδέοντας μεταξύ τους κάθε είδους συσκευές, με τα downloads της λύσης της να έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. Αυτή τη στιγμή απασχολεί περισσότερους από 800 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και τα έσοδά της στο 2019 πλησίασαν τα 380 εκατομμύρια. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη χρονιά η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με τη δημόσια εγγραφή της να αποτελεί τη μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από εταιρεία software σε όλη την Ευρώπη.

Όπως προαναφέραμε το τμήμα R&D των Ιωαννίνων αποτελεί το 6ο κατά σειρά τέτοιο τμήμα της εταιρείας και αυτή τη στιγμή απασχολεί συνολικά 17 άτομα. Όμως μέσα στην τρέχουσα χρονιά ο αριθμός του δυναμικού θα τριπλασιαστεί, φθάνοντας τα 50 άτομα συνολικά στο τέλος της χρονιάς, ενώ στο πλάνο της TeamViewer είναι να φθάσει να απασχολεί ακόμα και 200 άτομα στα επόμενα χρόνια. Πλάνο που δείχνει ότι η επένδυση της TeamViewer έχει μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Το κέντρο θα φιλοξενήσει νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και θα ενισχύσει τις ικανότητες της εταιρείας στον τομέα της μηχανικής, με την εταιρεία να ευελπιστεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό που προέρχεται από τα γύρω Πανεπιστήμια αλλά και δυναμικό που προέρχεται από την περιοχή και επιθυμεί να επιστρέψει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με 3 άτομα που εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής.

 

Η τεχνολογία πυλώνας ανάπτυξης της «νέας Ηπείρου»

Η επένδυση της TeamViewer αποτελεί για τα Ιωάννινα τη δεύτερη κατά σειρά που πραγματοποιείται από εταιρεία τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί εκείνη της επίσης γερμανικής P&I (εταιρείας με την οποία η TeamViewer έχουν τον ίδιο βασικό μέτοχο- Permira), η οποία διατηρεί αντίστοιχο τμήμα, που απασχολεί συνολικά 77 άτομα, με προοπτική άμεσης προσθήκης άλλων 60.

Αν και είναι πολύ νωρίς ενδεχομένως για να χαρακτηρίσουμε την πόλη και την περιοχή ως μία αναδυόμενη “Silicon Valley της Ελλάδας» τόσο ο δήμαρχος όσο και ο περιφερειάρχης εκτιμούν ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής (και όχι μόνο) οικονομίας. Οι δύο επενδύσεις έδωσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση σημαντικά ερεθίσματα για τις ανάγκες που έχει μια τεχνολογική εταιρεία και μια σημαντική παρακαταθήκη για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εξασφαλίσει ένα επιπλέον οικόπεδο έκτασης 40 στρεμμάτων (δυναμικής 28.000 τ.μ. κτιριακών υποδομών) για τη δημιουργία ενός δεύτερου τεχνολογικού πάρκου στην πόλη, προκειμένου να εξασφαλιστούν μελλοντικές ανάγκες. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, ενδιαφέρον για τα Ιωάννινα έχει εκδηλώσει μία ακόμα γερμανική εταιρεία, η Prodyna.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home