Στην επικαιροποίηση των διασυνοριακών κανόνων φορολόγησης είναι έτοιμη να προχωρήσει η παγκόσμια κοινότητα, αφού η υπάρχουσα νομοθεσία έχει ξεπεραστεί από την ψηφιακή εποχή. Αυτό είναι το συμπέρασμα των συζητήσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες στο Παρίσι, πόλη που αποτελεί και την έδρα του Οργανισμού.
Όπως διαβάζουμε στο Reuters, οι αρμόδιες αρχές από 137 χώρες συμφώνησαν σε μια συνάντηση στο Παρίσι, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους νέους κανόνες, όπως το πού θα πρέπει να καταβάλλεται φόρος ή ποιο ποσοστό κέρδους θα πρέπει να φορολογείται στις περιπτώσεις των μεγάλων ψηφιακών επιχειρήσεων, που δεν έχουν φυσική παρουσία στις κατά τόπους αγορές.
Το θέμα βεβαίως δεν είναι καινούριο. Το θολό τοπίο στη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών, Google, Amazon, Facebook και πολλών ακόμη έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις αρχές πολλών κρατών. Τους τελευταίους μήνες αρκετά κράτη, με τη Γαλλία να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, έχουν προσπαθήσει να επιβάλλουν το λεγόμενο «εθνικό ψηφιακό φόρο», προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις στην ισχύουσα νομοθεσία. Κινήσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, η οποία απειλεί με αντίποινα και πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα των κρατών αυτών. Στην περίπτωση της Γαλλίας για παράδειγμα, οι αρχές της χώρας είχαν προτείνει την επιβολή φόρου 3% επί του τζίρου που κάνουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην επικράτεια της, με τις ΗΠΑ να απαντούν με την απειλή πρόσθετου φόρου σε γαλλικά προϊόντα, όπως η σαμπάνια και το τυρί και τις δύο χώρες να προχωρούν σε μια προσωρινή ανακωχή.
Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας αλλά και των υπολοίπων χωρών που έχουν σκεφθεί να επιβάλλουν τον ψηφιακό φόρο έχει κινητοποιήσει τον ΟΟΣΑ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση που θα υιοθετηθεί από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας στον ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ υπέβαλλαν μία πρόταση που θα έδινε το δικαίωμα στις εταιρείες να επιλέξουν σε ποιους κανόνες θα υποβάλλονται, ισχύοντες ή μελλοντικούς. Πρόταση όμως που δεν βρήκε υποστήριξη από τις υπόλοιπες πλευρές.
Σχόλια