Την εφαρμογή φόρου στις εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες (δηλαδή στις Google, Amazon, Facebook, Twitter και λοιπές δυνάμεις) προτίθεται να επιβάλλει η ισπανική κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείεται να βρει ευρεία υποστήριξη στο Κοινοβούλιο.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και των Ποδέμος θα στηρίξει την πρόταση της υπουργού Οικονομικών Μαρία Ζεσούς Μοντέρο, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν, αν έχεις ακουστά).
Το Euractiv σημειώνει ότι η Μαδρίτη έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών και για αύξηση των φορολογικών εσόδων, Το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις που θίγονται από τον ψηφιακό φόρο είναι αμερικανικές, είναι άγνωστο αλλά όλοι λίγο πολύ ποντάρουν σε άλλη μία έκρηξη οργής του Ντόναλντ Τραμπ.
Το ενδιαφέρον είναι πως η προηγούμενη κυβέρνηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος είχε επιχειρήσεις επίσης να νομοθετήσει παρόμοια μέτρα αλλά δεν πρόλαβε διότι προκηρύχθηκαν εκλογές.
Σύμφωνα με το Tax Foundation, ψηφιακό φόρο έχουν επιβάλλει η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τουρκία, ενώ το μέτρο εξετάζουν επίσης να υιοθετήσουν η Βρετανία, το Βέλγιο, η Τσεχία και η Ολλανδία. Νορβηγία, Σλοβενία και Λιθουανία το σκέφτονται μεν αλλά δεν έχουν ξεκινήσει κάποια διαδικασία μέχρι στιγμής.
Σχόλια