Δεν ήθελε και πολύ μυαλό για να υποψιαστεί κανείς πως η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και των μέτρων περιορισμού θα αύξανε την κίνηση στο διαδίκτυο.
Το ελληνικό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέδωσε μεν οδηγίες και συστάσεις αλλά δεν μπορείς να τις επιβάλεις δια ροπάλου, άσε που μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
Σου λέει δηλαδή ο άλλος πως έχει δυο παιδιά στο σπίτι που μπορεί να αρχίσουν να μασάνε τους τοίχους από την απραξία, οπότε δώσε τους λίγο Netflix, λίγο YouTube…
Ναι αλλά αυτό επιβαρύνει τα δίκτυα. Στοιχεία για την Ελλάδα δεν έχουμε αλλά η Vodafone ανακοίνωσε αύξηση ως και 50% στην κίνηση σε κάποιες από τις χώρες που έχει παρουσία, ενώ η Ισπανία πριν από λίγες ημέρες κατέγραψε αύξηση της διαδικτυακής κίνησης κατά 40%. Προφανώς λοιπόν υπάρχει θέμα και όσο θα προστίθενται νέες εφαρμογές και υπηρεσίες για απομακρυσμένη εργασία ή εκπαίδευση τόσο θα αυξάνεται ο φόρτος.
Όλα αυτά πρέπει να είχε στο μυαλό του ο Τιερί Μπρετόν, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς που είχε επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix Ριντ Χάστινγκς. Ο Μπρετόν έγραψε και ένα σχετικό tweet όπου αποκαλύπτει τις σκέψεις της Κομισιόν και, πάνω κάτω, τι συζήτησε με τον Χάστινγκς.
Δηλαδή, η υψηλή ευκρίνεια μπορεί να είναι διαθέσιμη κάποιες ώρες της ημέρας ενώ για τις πρωινές, μεσημεριανές και ίσως απογευματινές ώρες το Netflix (και ίσως και οι άλλες πλατφόρμες) θα «πέφτουν» σε Standard Definition. Θα πεις τώρα πως εσύ έχεις πληρώσεις για High Definition και θα έχεις δίκιο, αλλά η λογική λέει πως αν όλοι χρησιμοποιούν τις… σπάταλες εκδόσεις των υπηρεσιών στο τέλος δεν θα έχουμε bandwidth για να στείλουμε μια γραμμή κείμενο.
Ναι αλλά μπορεί αυτό να γίνει αυτόματα; Τεχνικά γίνεται, το θέμα είναι ότι μάλλον χρειάζεται μία νομική ρύθμιση και αν καταλαβαίνουμε καλά αυτά που διαβάζουμε στο Politico, υπάρχει σχετική διαδικασία σε εξέλιξη στον BEREC που είναι ο οργανισμός «ομπρέλα» για τις επιτροπές τηλεπικοινωνιών των κρατών μελών της Ε.Ε.
Σχόλια