Προσοχή στην πλημμύρα πληροφοριών για τον κορωνοϊό

Προσοχή στην πλημμύρα πληροφοριών για τον κορωνοϊό

Στις 2 Φεβρουαρίου ο κορωνοϊός δεν ήταν το βασικό θέμα συζήτησης αν και όλοι λίγο πολύ λοξοκοιτούσαμε προς την Κίνα διαβάζοντας με ανησυχία τα νέα για τον Covid-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όμως φυσικά είχε μάτια και αυτιά ανοικτά και είχε ήδη εντοπίσει κάτι ανησυχητικό - όχι τόσο ανησυχητικό όσο ο ιός αλλά δυνητικά πολύ επικίνδυνο.

Ο ΠΟΥ σημείωνε ήδη από τότε ότι η επιδημία συνοδεύεται από μια ψηφιακή πλημμύρα πληροφοριών, κάποιες από τις οποίες είναι ακριβείς, κάποιες άλλες όχι. Αυτή η κατάσταση δυσκολεύει  τον εντοπισμό των σωστών πληροφοριών και συμβουλών και, βέβαια, προκαλεί σύγχυση για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είχαμε την ευκαιρία να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η “πανδημία πληροφοριών”. Έχουμε διαβάσει διάφορα απίθανα πράγματα που έχουν κάνει τους απανταχού fact checkers να δουλεύουν διπλοβάρδιες, καθώς όπως φαίνεται πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ό,τι περνά μπροστά από τα μάτια τους. Έτσι έχουμε διαβάσει για οδηγίες προστασίας από τον ιό με τη χρήση στοματικών διαλυμάτων, για υπουργούς Υγείας ευρωπαϊκών χωρών που συνιστούν αποχή από σεξουαλικά όργια και για διάφορες ιστορίες συνωμοσίας που εκτός από τους συνήθεις στόχους (Εβραίους, μασόνους κ.τ.λ.) εμπλέκουν και την αφρικανική ήπειρο.

Βεβαίως υπάρχουν και οι Τσιόδρες σε αυτό τον πλανήτη αλλά αξιόλογο μέρος του κοινού φαίνεται πως αντί για τους επιστήμονες προτιμά οποιονδήποτε άλλο, ακόμα και πρόεδρο κόμματος που πουλάει κηραλοιφές. 

Φυσικά δεν είναι όλα όσα βλέπεις στο διαδίκτυο και στα  social media ψέματα. Αλίμονο, αλλά επειδή υπάρχουν περιπτώσεις παραπληροφόρησης όπου το πραγματικό ανακατεύεται με το ψεύτικο, μόνη λύση είναι να εμπιστεύεσαι μόνο τις επίσημες πηγές. Ο ΠΟΥ έχει απ’ όλα

Twitter: https://twitter.com/WHO

Facebook: https://www.facebook.com/WHO/

Instagram: https://instagram.com/WHO

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/world-health-organization/

Pinterest: https://www.pinterest.ch/worldhealthorganization/

Βεβαίως υπάρχει στα καθ’ημάς και ο ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/). Και επειδή σε βλέπουμε να αναρωτιέσαι, σκόρδα και κρεμμύδια βοηθούν με τον τρόπο τους στο social distancing αλλά όχι με τον (ψευδο)επιστημονικό τρόπο που κάποιοι υπονοούν. Ασε που η υπερ-κατανάλωση φέρνει καούρες.

FAKE NEWS,ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home