Με την Akazoo να αποτελεί τον νέο στόχο της επενδυτικής QCM επανέρχονται στο προσκήνιο ορισμένες διόλου λαμπρές περιπτώσεις ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας που η πραγματική τους κατάσταση δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την ρόδινη εικόνα που καλλιεργούσαν για αυτές τα στελέχη τους.
Βεβαίως η ωραιοποίηση της πραγματικότητας (για να το θέσουμε πιο κομψά, άλλοι στη θέση μας μπορεί να μιλούσαν για απάτες ή για ελληνικές λαμογιές) δεν είναι προνόμιο μόνο όσων μιλούν ελληνικά. Η (γνήσια) Σίλικον Βάλεϊ έχει καμπόσους σκελετούς στις ντουλάπες της και όσοι θυμούνται την υπόθεση της Theranos είναι βέβαιο πως θα νεύσουν καταφατικά.
Όμως αν λάβεις υπόψιν σου πως τα ελληνικά μεγέθη είναι σαφώς πιο μαζεμένα από τα αμερικανικά, ο αριθμός των επιχειρήσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και, τελικά, αμφισβήτησης είναι ανησυχητικά υψηλός.
Βεβαίως ποιος από όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεχνολογικά πράγματα δεν θυμάται την Globo, εταιρεία που ήταν εισηγμένη και στην κεφαλαιαγορά ΑΙΜ του Λονδίνου. Την ειλικρίνεια των ανακοινώσεών της είχε αμφισβητήσει έντονα προ πενταετίας η QCM (ναι, η ίδια που αποκάλυψε την υπόθεση της Folli-Follie και μόλις χθες της Akazoo). Το αποτέλεσμα; Παρενέβησαν οι αρχές της Βρετανίας, η εταιρεία τέθηκε υπό τον έλεγχο επιτροπής που αποτελείτο από μη εκτελεστικά στελέχη και την πόρτα της εξόδου διέβησαν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος αλλά και ο οικονομικός διευθυντής. Εντελώς ενημερωτικά, η Globo δήλωνε πως είχε μεγάλο αριθμό συνεργατών σε όλο τον κόσμο με αντικείμενο δραστηριότητας την ανάπτυξη εφαρμογών κυρίως για τον τομέα των κινητών συσκευών.
Η Globo ήταν η αρχή; Όχι, νωρίτερα είχαμε την περίπτωση της Velti, που το 2011 είχε καταφέρει να μπει στην αγορά του Nasdaq (ναι, σε αυτή στην οποία είχε εισαχθεί και η Akazoo). Μέσω της εισαγωγής της στην Wall Street η Velti άντλησε κεφάλαια 150 εκατ. δολαρίων τα οποία χρησιμοποίησε για να χρηματοδοτήσει εξαγορές μικρότερων εταιρειών. Τα λαμπερά χαμόγελα έσβησαν δύο χρόνια μετά, καθώς οι ζημιές πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας και ομάδες μετόχων κινήθηκαν κατά της διοίκησης της Velti κατηγορώντας τη για παραποίηση της πραγματικότητας. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της για τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ και ακολούθησε η ραγδαία συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της.
Η InternetQ αποτελεί άλλη μία περίπτωση που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όχι για καλό λόγο. Εισηγμένη επίσης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου βρέθηκε κάποια στιγμή στο μικροσκόπιο αναλυτών και τη σκυτάλη μετά πήραν τα βρετανικά μέσα με τον Independent να παρατηρεί πως το 60% των εσόδων της εταιρείας που δραστηριοποιοείτο στον τομέα του mobile marketing προερχόταν από τρεις μόνο πελάτες. Διόλου ασήμαντη λεπτομέρεια: Από την InternetQ «ξεπήδησε» η Akazoo.
Το κατώφλι του Nasdaq επιθυμούσε να περάσει και η AirFastTickets η οποία εμφανιζόταν ως το 2014 ως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση στην Ελλάδα με μεγάλες προοπτικές για διεθνή κυριαρχία. Οι αναφορές για συσσωρευμένες οφειλές 45 εκατ. ευρώ σε Αγγλία, Γερμανία αλλά και Ελλάδα αποτέλεσαν την αρχή του -ταχύτατου- τέλους που ήρθε λίγο αργότερα.
Μάλλον κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα…
Σχόλια