Κοντά στα επίπεδα προ κορωνοϊού έχουν επανέλθει οι βραχυχρόνιες κρατήσεις καταλυμάτων για διακοπές, σύμφωνα με μία νέα έκθεση της AirDNA, σημάδι ότι ο κόσμος προσπαθεί να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι online κρατήσεις από τις διάφορες πλατφόρμες έπιασαν «πάτο» την εβδομάδα, πριν και μετά τις 5 Απριλίου, όταν πρακτικά όλος ο δυτικός και αναπτυσσόμενος κόσμος βρισκόταν σε καθεστώς lock down. Τότε, στις 5 Απριλίου δηλαδή, είχαμε και την ιστορικά πιο αρνητική επίδοση, με μόλις 916.000 κρατήσεις. Από τότε και μέχρι τις 18 Μαΐου, έξι εβδομάδες αργότερα, ο αριθμός των online κρατήσεων άρχισε να διορθώνει, με αποκορύφωμα την Δευτέρα 18 Μαΐου, όταν και οι κρατήσεις σε όλο τον κόσμο έφθασαν τα 2,1 εκατομμύρια. Αριθμός που συνιστά μια αύξηση 127% σε σχέση με το αρνητικό ρεκόρ (πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση).
Η έκθεση σημειώνει ότι στην παρούσα φάση οι online κρατήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο εσωτερικό τουρισμό, με τις προτιμήσεις του κοινού να κατευθύνονται στην μεγάλη πλειοψηφία τους σε παραλιακούς προορισμούς. Ενδιαφέρον έχει ότι η μέση απόσταση μεταξύ αφετηρίας και προορισμού σε 40 μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης μειώθηκε κατά 74%, σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο που υποδεικνύει ότι ο κόσμος στρέφεται περισσότερο στο αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης.
Η έκθεση της AirDNA δίνει και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις χώρες που είδαν τις πιο σημαντικές αυξήσεις. Ειδικότερα, η Νέα Ζηλανδία δείχνει να κεφαλαιοποιεί τα λίγα κρούσματα που είχε την προηγούμενη περίοδο με τις κρατήσεις να κάνουν ένα τεράστιο άλμα στα επίπεδα του 465%, ενώ στη δεύτερη θέση έχουμε τη Γερμανία με 367% αύξηση. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ (αύξηση 202%), στην τέταρτη η Γαλλία (200%) και στην πέμπτη θέση η Αυστραλία με αύξηση 189%.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι παρά τη μεγάλη διόρθωση των online κρατήσεων η AirDNA υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των κρατήσεων για το καλοκαίρι υπολείπεται πάρα πολύ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επιπρόσθετα, στα συμπεράσματα της έκθεσης σημειώνεται μια ακόμα αλλαγή, αποτέλεσμα του κορωνοϊού. Αυτή της στροφής προς τη μίσθωση κατοικιών και όχι δωματίων σε ξενοδοχεία, με τον κόσμο να αναζητά χώρο, άνεση, ασφάλεια ακόμα και στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Σχόλια