Μία σημαντική απόφαση έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπέρ της προστασίας της δικτυακής ουδετερότητας. Της αρχής δηλαδή που ορίζει πως όλα τα δεδομένα που διακινούνται σε ένα δίκτυο πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.
Το zero rating ήταν μια πρακτική που ακολουθούν αρκετοί πάροχοι ανά την Ευρώπη και προβλέπει (όπως το λέει και η λέξη) τη μηδενική χρέωση για τη χρήση συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Είναι μια πρακτική που όπως καταλαβαίνεις μπορεί να ευνοήσει π.χ. ένα κοινωνικό δίκτυο σε βάρος ενός άλλου ή μια μηχανή αναζήτησης σε βάρος μίας άλλης.
Μα, θα πεις, όλοι ξέρουμε ποια είναι η βασική μηχανή αναζήτησης και ποιο το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
Ναι, αλλά από πλευράς δικαίου και για προφανείς λόγους Δικαιοσύνης, δεν μπορεί κάποια data να έχουν άλλη μεταχείριση από άλλα ομοειδή τους, είναι αδικία και, βέβαια, διαιωνίζει μονοπωλιακά καθεστώτα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημειώνει πως «οι απαιτήσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου και περί άνευ διακρίσεων μεταχείρισης της κίνησης αντιτίθενται στην προνομιακή μεταχείριση, εκ μέρους παρόχου πρόσβασης στο διαδίκτυο, ορισμένων εφαρμογών και ορισμένων υπηρεσιών, μέσω προσφορών στο πλαίσιο των οποίων οι εν λόγω εφαρμογές και υπηρεσίες υπόκεινται σε «μηδενικό τέλος»…».
Η υπόθεση ξεκίνησε από την Ουγγαρία όπου η τοπική ρυθμιστική αρχή κλήθηκε να ελέγξει δύο προγράμματα της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Telenor με μηδενική χρέωση για πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες. Η αρχή έκρινε πως η Telenor παραβίαζε τις αρχές περί ισότιμης πρόσβασης και η εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το αρμόδιο πρωτοδικείο αποφάσισε να υποβάλει στο Ευρωδικαστήριο σχετικό ερώτημα και όπως βλέπεις η απόφαση της Telenor οδήγησε σε μια απόφαση που -για πρώτη φορά- αποτελεί ασπίδα για την δικτυακή ουδετερότητα.
Καλό νέο…
Σχόλια