Δεν χρειάστηκαν πολλές ώρες από την ελπιδοφόρα ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντι του κορονοϊού και οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας εμφανίστηκαν στα ψηφιακά μέσα.
Η πιο δημοφιλιής θεωρία συνδέει την ανακοίνωση με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. «Θαύμα. Θεραπεία του COVID ακριβώς τη στιγμή που τα δίκτυα έδιναν τη νίκη στον Μπάιντεν» έγραψε ο Ρεπουμπλικανός γερουασιαστής Τεντ Κρουζ. Ο -ως τις 20 Ιανουαρίου 2021- Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέρριψε τις ευθύνες για τον χρόνο της ανακοίνωσης στις υπηρεσίες της κυβέρνησης (της δικής του κυβέρνησης). «Ο FDA και οι Δημοκρατικοί δεν ήθελαν να έχω μια νίκη με το εμβόλιο πριν τις εκλογές και έκαναν ανακοινώσεις πέντε ημέρες μετά. Όπως έλεγα από την αρχή!» έγραψε -πού αλλού;- στο Twitter. Ωστόσο ο FDA, o αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση περί έγκρισης του εμβολίου των Pfizer – BioNTech. Δύο ψέματα σε ένα.
The @US_FDA and the Democrats didn’t want to have me get a Vaccine WIN, prior to the election, so instead it came out five days later – As I’ve said all along!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 10, 2020
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί ότι η παραπληροφόρηση, είτε ακούσια είτε ηθελημένη, θα έχει επιπτώσεις στον εμβολιασμό είτε με το σκεύασμα των Pfizer – BioNTech, είτε με τα σκευάσματα άλλων φαρμακοβιομηχανιών.
Μία έρευνα του οργανισμού First Draft στις ΗΠΑ δείχνει πως η παραφιλολογία για τα εμβόλια έχει ξεφύγει από τους κύκλους των αντι-εμβολιαστών (πολλοί από τους οποίους πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα ματζουνιών αλλά όχι στη σύγχρονη Χημεία και Φαρμακολογία) και απλώνεται σε πολλές οργανώσεις της αμερικανικής Δεξιάς. Μια άλλη έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει πως το ποσοστό που δηλώνει δισταγμό για τη λήψη ενός εμβολίου είναι 55% μεταξύ των ψηφοφόρων του Τραμπ και 29% μεταξύ των ψηφοφόρων της Χίλαρι Κλίντον (υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016 με τους Δημοκρατικούς).
Μία δημοσκόπηση την οποία επέβλεψε το Vaccine Confidence Project και η οποία διεξήχθη σε διάφορες χώρες έδειξε πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα έκαναν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό, όμως το ποσοστό εκείνων που έχουν διαφορετική άποψη είναι σημαντικό. Η έρευνα έγινε τον Ιούνιο σε δείγμα 13.000 ανθρώπων σε 19 χώρες και έδειξε πως το 71,5% θα έκανε το εμβόλιο, πράγμα που σημαίνει πως το 28,5% μάλλον δεν θα το έκανε. Στην Ελλάδα, μία δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha τον περασμένο Οκτώβριο έδειξε πως το 49,7% θα έκανε το εμβόλιο (απαντώντας σίγουρα ναι ή μάλλον ναι) ενώ αρνητικά απάντησε το 41% (μάλλον όχι και σίγουρα όχι). Σε άλλη δημοσκόπηση της Metron Analysis που είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, το 44% είχε απαντήσει πως δεν θα έκανε το εμβόλιο. Τέτοιο ποσοστό άρνησης αποτελεί γόνιμο έδαφος για όποιον θέλει να σπείρει παραπληροφόρηση και, αν κρίνουμε από την κινητικότητα που εκδηλώνουν διάφοροι αντι-εμβολιαστές στα κοινωνικά δίκτυα, η… αγροτική εργασία έχει ήδη ξεκινήσει.
Σχόλια