Kaspersky: μαύρη αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού στο Darknet

Kaspersky: μαύρη αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού στο Darknet

Την αγωνία του κόσμου για τον κορωνοϊό εκμεταλλεύεται κύκλωμα μαύρης αγοράς στο Darknet, που ισχυρίζεται ότι θα διαθέτει προς πώληση δόσεις όχι μόνο των τριών σημαντικών εμβολίων, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna, αλλά και άλλων μη εγκεκριμένων Covid-19 εμβολίων.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Kaspersky, η οποία εντόπισε διαφημίσεις  για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στο Darknet, με την πλειονότητα των πωλητών να προέχεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές ανά δόση κυμαίνονταν από 250 έως 1.200 δολάρια, με μέσο κόστος περίπου τα 500. Οι επικοινωνίες γίνονται μέσω εφαρμογών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων όπως το Wickr και το Telegram, ενώ οι πληρωμές ζητούνται με τη μορφή κρυπτονομισμάτων, κυρίως bitcoin, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Kaspersky, η πλειονότητα αυτών των «υπόγειων» πωλητών έχουν πραγματοποιήσει 100-500 συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ολοκληρώσει τις πωλήσεις, αλλά αυτό που ακριβώς αγοράζουν οι χρήστες του Darknet παραμένει ασαφές. Με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους ειδικούς της Kaspersky, είναι αδύνατο να πούμε πόσες από τις δόσεις εμβολίων που διαφημίζονται στο διαδίκτυο είναι πραγματικές δόσεις (πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν βρεθεί με υπολείμματα δόσεων) και πόσες διαφημίσεις είναι απάτη.

«Ακόμα κι αν λάβατε κάτι σχετικό στο email σας, πιθανότατα αυτό που θα λάβατε δεν θα ήταν αποτελεσματική, έγκυρη δόση. Το πιο σημαντικό είναι ότι η λήψη τέτοιων δόσεων είναι παράνομη» σημειώνει η ανακοίνωση.

Για να παραμείνετε ασφαλείς από αυτό το κύκλωμα, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

- Μην αγοράζετε ποτέ προϊόντα — συμπεριλαμβανομένων των δόσεων εμβολίου — στο Darknet.

- Αν δείτε μια διαφήμιση για κάτι που σχετίζεται με την Covid, ανατρέξτε προσεκτικά στις διευθύνσεις URL των ιστότοπων που επισκέπτεστε. Εάν έστω κι ένα γράμμα φαίνεται πως δεν είναι σωστό ή εάν το συνηθισμένο .com έχει αντικατασταθεί με .com.tk ή κάτι παρόμοιο, το ένστικτο σας θα πρέπει να σας πει ότι πρόκειται για phishing. Μην δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες σε έναν τέτοιο ιστότοπο.

- Δώστε προσοχή στη γραμματική και τη διάταξη τόσο στους ιστότοπους που επισκέπτεστε όσο και στα email που λαμβάνετε. Αν κάτι μοιάζει με phishing, τότε πιθανότατα είναι.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home