Σχεδόν 18 ώρες μετά την πρότασή της για την καθιέρωση ενός παγκόσμιου συντελεστή 21% για τη φορολόγηση των εταιρικών κερδών η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έλαβε το κατ’ αρχήν θετικό μήνυμα της Ε.Ε.
Όσοι περίμεναν πως η ανακοίνωση της Αμερικανίδας υπουργού θα προκαλούσε ανησυχία στους κόλπους των μετόχων και στις μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (που έχουν ωφεληθεί ιδιαίτερα από τα παραθυράκια που έχουν θεσπίσει διάφορες χώρες) διαψεύστηκαν, καθώς η αντίδραση στην Wall Street είναι, για την ώρα, ψύχραιμη.
Η πρόταση της Γέλεν σηματοδοτεί σαφή στροφή των ΗΠΑ στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, πιθανότατα επειδή ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει από κάπου να βρει πόρους για να χρηματοδοτήσει το τεράστιο πρόγραμμα ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα του.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν που κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Γέλεν επανέλαβε πως η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στο «να διασφαλίσουμε πως όλες οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών, πληρώνουν δίκαιους φόρους εκεί που πρέπει να τους αποδώσουν».
Η σχετική συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο ΟΟΣΑ αποκτά φυσικά νέο ενδιαφέρον μετά την αμερικανική πρόταση, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να υιοθετήσει ή να απορρίψει τον συγκεκριμένο φορολογικό συντελεστή που πρότεινε η Γέλεν. «Εργαζόμαστε για μια λύση στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ» ήταν το μοναδικό σχόλιο, πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστεί ακόμα αρκετή διαπραγμάτευση για να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το ακανθώδες θέμα.
Βεβαίως πριν κοιτάξουμε στις ΗΠΑ καλό θα είναι να τακτοποιούσαμε τα του ευρωπαϊκού μας οίκου, όπου υπάρχει ένα μωσαϊκό όσον αφορά και την εταιρική φορολόγηση. Η Ουγγαρία έχει θεσπίσει συντελεστή 9% και η Ιρλανδία 12,5%, ενώ η Πορτογαλία είναι στο 31,5% και η Γαλλία στο 32%.
Θεωρητικά, οι συζητήσεις στον ΟΟΣΑ μπορεί να ολοκληρωθούν με μια συμφωνία τον ερχόμενο Ιούλιο.
Σχόλια