Με τη χρήση μιας παγιδευμένης εφαρμογής επικοινωνίας το FBI, η Europol και οι αστυνομικές υπηρεσίες 16 χωρών εξάρθρωσαν δίκτυα κακοποιών που όπως φαίνεται είχαν αναπτύξει πολύπλευρη δραστηριότητα.
Η επιχείρηση «Τρωϊκή Ασπίδα» βασίστηκε στην εφαρμογή Anom η οποία «φυτεύτηκε» στο διαδίκτυο από τις διωκτικές αρχές και εμφανιζόταν ως μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος επικοινωνίας, καλύτερη των Telegram, Signal, WhatsApp, Viber και λοιπών δυνάμεων.
Όπως φαίνεται ο υπόκοσμος έχει τους δικούς του influencers και χάρη σε αυτούς η εφαρμογή άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως από διάφορα κυκλώματα με δραστηριότητες στο λαθρεμπόριο και σε άλλες πράξεις που περιγράφονται αναλυτικά στον Ποινικό Κώδικα κάθε χώρας.
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2019 με το FBI και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας να έχουν τον πρώτο ρόλο. Συνολικά η εφαρμογή Anom εγκαταστάθηκε σε περισσότερες από 12.000 συσκευές. Το αποτέλεσμα ήταν οι αρχές να έχουν πρόσβαση στις εσωτερικές επικοινωνίες 300 συμμοριών που είχαν αναπτύξει δραστηριότητα σε περισσότερες από 100 χώρες.
Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν πραγματοποιηθεί 800 συλλήψεις και είχαν κατασχεθεί 8 τόνοι κοκαϊνης, 2 τόνοι μεθαμφεταμίνης, 22 τόνοι ινδικής κάνναβης, 250 όπλα και χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 48 εκατ. δολαρίων.
Μια μάλλον κακή ημέρα για το οργανωμένο έγκλημα
\ud83d\udea8Operation Trojan Shield delivers a major blow to organised crime worldwide \ud83d\udea8#Europol supported \ud83c\uddfa\ud83c\uddf8 @FBISanDiego @DEAHQ \ud83c\uddf3\ud83c\uddf1 @Politie \ud83c\uddf8\ud83c\uddea @Polisen_Sverige \ud83c\udde6\ud83c\uddfa @AusFedPolice
— Europol (@Europol) June 8, 2021
\ud83c\udf0f+16 countries involved in this international, multi-agency effort: https://t.co/HApkAkr4V3 #TrojanShield pic.twitter.com/hE20AFPcox
Σχόλια