Δεν τελειώνουν οι αποκαλύψεις για τα προβλήματα στην εσωτερική λειτουργία του Facebook που έχουν επιπτώσεις στη ζωή και την ασφάλεια πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Νέα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα δείχνουν πως το Facebook δεν δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον έλεγχο του λόγου μίσους ακόμα και σε ευρύτατα ομιλούμενες γλώσσες όπως είναι τα αραβικά.
Οι νέες αποκαλύψεις που έρχονται δια χειρός της Φράνσις Χόγκεν, δείχνουν πως εξαιτίας της επιλογής του να διατηρεί μικρό αριθμό ελεγκτών περιεχομένου για διάφορες γλώσσες, το Facebook άφηνε λόγο μίσους να κυκλοφορεί ελεύθερα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν ή η Μιανμάρ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως στη Συρία και τις παλαιστινιακές περιοχές, κόβονταν δημοσιεύσεις που δεν είχαν κανένα εμπρηστικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του hashtag #AlAqsa, που αναφερόταν στο τέμενος της Ιερουσαλήμ -τον τρίτο ιερότερο χώρο για το Ισλάμ- το οποίο υπέστη το... τσεκούρι των διαχειριστών του Facebook που θεωρούσαν πως αφορούσε την τρομοκρατική οργάνωση Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα. Σε αυτή την περίπτωση και μετά από πολλές διαμαρτυρίες Μουσουλμάνων το Facebook ζήτησε συγγνώμη αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελούσε την κορυφή του παγόβουνου.
Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο Associated Press πως τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία έχει προσλάβει επιπλέον προσωπικό για διάφορες γλώσσες και διαλέκτους, αλλά το αποτέλεσμα σε διάφορες περιπτώσεις είναι προβληματικό. Ο διωγμός των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έχει ανοικτά συνδεθεί με την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε ελεύθερα στο Facebook, με το κοινωνικό δίκτυο να σφυρίζει αδιάφορα.
Σχόλια